CDA

Van Hijum: Werk is de beste re-integratie

Re-integratiegelden om werklozen met behulp van scholing aan werk te helpen, zouden veel effectiever moeten worden ingezet.

Dat heeft CDA kamerlid Eddy van Hijum deze week betoogd in een debat met minister Donner en staatssecretaris Aboutaleb over de samenvoeging van het CWI en het UWV. âIn de re-integratie gaat in Nederland ruim EUR 2 miljard om, en dat gaat grotendeels naar allerlei particuliere re-integratiebureaus, die dan ook als paddenstoelen uit de grond springenâ, zo zegt Van Hijum. âUit onderzoek blijkt, dat maar een heel klein gedeelte daadwerkelijk resultaat heeft. Waarom zouden we ongeremd geld uitgeven en mensen ongericht scholen in cursussen die ze misschien helemaal niet nodig hebben als ze gaan werken?â

De CDAâer vindt dat veel gerichter mensen bij vacatures gezocht zouden moeten worden. Hij prees daarom het project van ondernemer Henny van der Most en het CWI in Twente. Daar zijn zoân vijfhonderd werkzoekenden aangeschreven voor een groot aantal vacatures die bij ondernemers zijn verzameld. De bedoeling is dat mensen werkervaring opdoen en zo nodig worden bijgespijkerd, zodat ze die banen ook kunnen vervullen. âMensen doen op de werkplek de meeste vaardigheden op en daarnaast kun je altijd nog kijken of een cursus nodig is. Werk is nou eenmaal de beste re-integratieâ, aldus Van Hijum.
---