Nieuw-Vlaamse Alliantie


Besparing dienstencheques op kap van hardwerkende Vlaming (24/01/08)

Minister van Werk, Josly Piette (cdH), wil de kostprijs van dienstencheques drastisch verhogen door de gebruiker meer te laten betalen en de fiscale aftrekbaarheid af te schaffen. Motivatie is de oplopende budgettaire kostprijs. Daarmee komt het systeem opnieuw op de helling te staan. De maatregel treft vooral Vlaanderen omdat er net daar veel tweeverdieners zijn die behoefte hebben aan ondersteuning voor poets- en strijktaken in het huishouden.

Dat het succes van het systeem van dienstencheques een budgettaire keerzijde heeft, zal niemand ontkennen. In 2006 bedroeg dit 508 miljoen euro. Dat is zonder de terugverdieneffecten gerekend, die op bijna 200 miljoen euro worden geraamd. Niet minder dan 61.000 mensen vaak laaggeschoolde vrouwen konden met het systeem aan de slag. Het effect op de tewerkstelling is overduidelijk. Het is dan ook volstrekt onbegrijpelijk dat de sociale partners met deze maatregelen zouden kunnen instemmen.

Dat minister Piette (cdH) net dit systeem wil aanpakken om de begroting 2008 in evenwicht te brengen, is merkwaardig. Indien hij echt bezorgd is over het budget, kan hij beter werk maken van een snelle daling van de werkloosheid in Wallonië en Brussel. Jaarlijks wordt daar respectievelijk 2,1 miljard euro en 750 miljoen euro uitgegeven aan werkloosheidsuitkeringen. Bovendien pikt de minister er net dat tewerkstellingssysteem uit dat in Vlaanderen het best functioneert. Niet minder dan 67% van de cheques worden in Vlaanderen geconsumeerd, aldus N-VA Kamerlid Jan Jambon.

Het echte probleem van het stelsel van de dienstencheques is de relatief hoge administratiekost en het lage sociale rendement. Van elke 100 euro die wordt uitgegeven aan het systeem, gaat 43 euro naar organisatiekosten om het systeem draaiend te houden en blijft er slechts 57 euro over om zwartwerk weg te werken. Minister van Werk Piette (cdH) zou dan ook beter werk maken van een efficiënter systeem. Enkel met goed bestuur zetten we de begroting 2008 op het goede spoor.

Auteur:
Jan Jambon
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be