Gemeente Enschede

De milieupolitie op bezoek in de school.

Activiteiten van NatuurEducatie voor de Basisschool De milieupolitie komt op bezoek in de basisschool! Doel van dit bezoek is om leerlingen een goed beeld te geven van het werk van de milieupolitie en wat dit voor kinderen kan betekenen. De milieupolitie is een bijzondere politie; ze handhaaft regels die te maken hebben met het schoon en veilig houden van de openbare ruimte en geeft hier ook voorlichting over.
In 2008 bezoekt de milieupolitie Enschede op aanvraag bovenbouwgroepen van basisscholen in Enschede. D.m.v. een powerpoint presentatie worden diverse praktijkvoorbeelden getoond, waarbij het accent ligt op die zaken waar kinderen zelf ook mee te maken kunnen krijgen. De medewerkers vertellen over hun dagelijks werk, en dankzij aansprekende voorbeelden gaat hun verhaal leven voor de kinderen. De activiteit wordt aan de bovenbouwgroepen van de basisscholen aangeboden door NatuuEducatie en uitgevoerd door medewerkers (de milieupolitie) van de afdeling Handhaving van cluster Bouwen en Milieu.

Een milieubewuste les
Op woensdag 16 januari is in groep 7 van basisschool Helmerhoek een proefles gegeven door
milieupolitie Ben Noorman en Koos Ouwens.
De leerkracht en de leerlingen reageerden zeer positief op de les! Met hun powerpoint presentatie en hun enthousiaste verhaal geven Ben en Koos een goed beeld van het werk van de milieupolitie. Aan bod komen o.a.: wat is milieu, waarom zijn er regels en wetten, welke regels zijn dat, milieu in kleuren (grijs, groen, blauw, rood), zwerfafval, brandjes, hondenpoep, jacht, vissen, kappen van bomen, vogelvangkooien, illegale opslag, illegale bewoning, rommel in water, verf in afvalputjes en het verlenen van vergunningen voor bijvoorbeeld een paasvuur. Ruim een uur lang luisterden de leerlingen geboeid en ze hadden veel vragen. En wat ze vonden van deze les? Unaniem antwoord: leuk, interessant; Ben en Koos hebben een heel goeie les gegeven! Wat ze ervan hebben geleerd? Wat de milieupolitie allemaal doet, dat je geen sigarettenpeuken op de grond mag gooien en dat je geen afval op straat moet gooien!

Speciaal is dat groep 7 via Landschap Overijssel een stukje bos bij het Usselerveen heeft geadopteerd. Een paar keer per jaar gaan ze ernaar toe om alles op te ruimen, op te schonen en mee te helpen in het beheer. Elke keer halen ze heel veel zwerfafval weg uit "hun" bos. Zo wordt een goed verhaal direct omgezet in milieuhandhaving in de praktijk.
Er zijn al vele scholen die belangstelling hebben voor een bezoek van de milieupolitie.

08-01-24_milieupolitie_006.jpg

24 januari 2008