Veilig Amsterdam


Stadsdeel Zuideramstel: Bouwvergunningaanvragen strenger beoordeeld

Bouwput
24 januari 2008

Stadsdeel Zuideramstel gaat gelijktijdig met de andere stadsdelen de integriteitsbeoordeling invoeren bij de behandeling van grote en risicovolle bouwaanvragen, zo heeft het dagelijks bestuur besloten. Deze toetsing vindt al diverse jaren plaats bij horeca- en exploitatievergunningen.

âMet de vijf jaar geleden ingevoerde Wet Bibob hebben we als overheid een extra instrument in handen om te voorkomen dat we criminele handelingen faciliteren. We gaan deze toetsing nu ook bij bouwvergunningen invoerenâ, aldus stadsdeelvoorzitter Duco Adema. Invoering zal stadsbreed in de loop van dit jaar plaatsvinden.

Voortaan zal van vergunningaanvragers (en huidige vergunninghouders) uitgebreide informatie worden gevraagd over met name de financiering en de zeggenschapsstructuur van ondernemingen. Hierdoor kunnen de integriteit van de aanvrager, diens zakelijke relaties en de wijze van financiering van het project beter in kaart worden gebracht. Tot de risico-categorieën in de wet behoren vooral coffeeshops, belwinkels en de sex-industrie. Daarnaast zullen alle grote bouwaanvragen -met een bouwsom vanaf ⬠100.000, - worden beoordeeld.