Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070809460

Vragen van het lid Gerkens (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het bericht dat computersystemen van scholen. (Ingezonden 24 januari 2008)


1
Wat is uw oordeel over het bericht `Computersysteem scholen vaak zo lek als een mandje'? 1)


2
Deelt u de conclusies van de Stichting Kennisnet, die stelt dat veel computersystemen van scholen relatief gemakkelijk zijn te kraken en dat veel scholen grote beveiligingsrisico's lopen? Zo neen, waarom niet?


3
Wat is uw mening over het feit dat drie jaar geleden een zelfde onderzoek dezelfde resultaten liet zien? Welke maatregelen zijn de afgelopen drie jaar genomen om de beveiliging te verbeteren? Zo neen, waarom niet?


4
Onderschrijft u de opinie dat de computersystemen in het onderwijs gemiddeld slechter zijn beveiligd dan in het bedrijfsleven en dat dit vooral wordt veroorzaakt door een gebrek aan financiële middelen in het onderwijs? Wilt u uw antwoord uitleggen?


5
Deelt u de mening dat, als de overheid het gebruik door scholen van digitale registratiesystemen stimuleert zoals de incidentenregistratie en het leerlingvolgsysteem, zij de scholen moet ondersteunen met voldoende middelen en kennis om deze registratiesystemen te beveiligen? Zo ja, wat gaat u doen om dit te bewerkstelligen? Zo neen, wat is uw visie hierop?


6
Welke maatregelen gaat u nemen om het probleem van onveilige computersystemen op scholen op te lossen?


1) `Computersysteem zo lek als een mandje', Algemeen Dagblad, 21 januari 2008