Amsterdam Oud Zuid


Dagelijks Bestuur kiest voor Havenstraatterrein

Als het aan het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Oud-Zuid ligt, zal er rond 2012 een nieuw stadsdeelkantoor staan op het Havenstraatterrein. Dit kantoor vervangt de huidige kantoren aan het Vondelpark en in De Pijp. Op woensdag 20 februari spreekt de stadsdeelraad zich over deze locatie uit. Over het mogelijk handhaven van een servicepunt in De Pijp wordt nog nader overlegd.

"Het Havenstraatterrein is een markante plek", zo verwoordt stadsdeelvoorzitter Egbert de Vries de mening van het bestuur. "Het is goed bereikbaar per openbaar vervoer en het betekent een impuls voor de buurt".

Op 22 januari 2008 heeft het DB ingestemd met de rapportage locatiebesluit nieuw stadsdeelkantoor. In deze rapportage wordt de voorkeur uitgesproken voor een nieuw kantoor op het Havenstraatterrein. Er zijn drie opties onderzocht: renovatie van de huidige kantoren, sloop-nieuwbouw op de Karel du Jardinstraat in De Pijp en nieuwbouw op het Havenstraatterrein. Nu blijkt dat de laatste optie zowel ruimtelijk als financieel een goede locatie is. De locatie Hobbemakade is in een eerder stadium al afgevallen.

Tijdelijke oplossing

De ambtenaren van Oud-Zuid zijn momenteel gehuisvest op vijf verschillende locaties. Dit werkt in de praktijk weinig effectief en is bovendien duur voor wat betreft de huisvestingskosten. Om deze reden onderzoekt het stadsdeel of er voor de periode totdat de nieuwbouw klaar is, een tijdelijk kantoor te vinden is waar in ieder geval de medewerkers van de twee hoofdlocaties (Koninginneweg en Karel du Jardinstraat) gehuisvest kunnen worden.

Stadsdeelraad en commissie

Op 13 februari 2008 wordt het locatiebesluit in de commissie Financiën en Veiligheid besproken en op 20 februari zal de stadsdeelraad een besluit nemen over de rapportage projectbesluit nieuw stadsdeelkantoor. Als de raad akkoord gaat, is de volgende stap op weg naar een nieuw kantoor, het opstellen van een stedenbouwkundig programma van eisen.