Universiteit Maastricht

Persberichten 2008

24 januari 2008
ZonMW-subsidie voor Gouverneur Kremers Centrum
Wetenschappelijk onderzoek voor en door mensen met verstandelijke beperking

Het Gouverneur Kremers Centrum, het consortium waarin het wetenschappelijke onderzoek van de Universiteit Maastricht naar de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is ondergebracht, heeft van ZonMW (Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, bestuursorgaan dat namens ministerie van VWS en NWO gezondheidsonderzoek financiert) een subsidie ontvangen van een half miljoen euro. Met deze subsidie worden drie promotieonderzoeken en twee praktijktrajecten gefinancierd. De projecten richten zich allemaal op veroudering en het levenseinde. Actieve participatie van mensen met een verstandelijke beperking speelt daarbij een grote rol en dat is vrij uniek in Nederland.

Kwaliteit van bestaan in de latere levensfasen kent voor mensen met een verstandelijke beperking meer knelpunten dan voor de algemene bevolking. Ouderdomsaandoeningen komen bij deze mensen eerder en vaker voor. Bovendien is hun sociaal-economische situatie minder gunstig: ze zijn lager opgeleid, participeren minder in het arbeidsproces en hebben een laag inkomen. Er is al onderzoek gedaan naar veroudering bij mensen met verstandelijke beperkingen in het algemeen, maar kennis over veroudering bij specifieke syndromen (met uitzondering van het Down syndroom) is zeer schaars. Bovendien worden zijzelf, maar ook hun ondersteuners (mantelzorgers en professionele begeleiders) rondom hun levenseinde geconfronteerd met vragen rondom het levenseinde. Voor `normale' mensen is het vanzelfsprekend dat zij zelf invloed hebben op beslissingen rondom hun levenseinde. Onderzoek is nodig om mensen met een verstandelijke beperking met dezelfde zorgvuldigheid te begeleiden en te ontdekken wat hun eigen palliatieve zorgbehoefte is.

De gesubsidieerde promotieonderzoeken richten zich op 1) veroudering en specifieke syndromen, 2) participatie door mensen met een verstandelijke beperking en 3) medische beslissingen in de laatste levensfase. Dit laatste onderzoek bouwt voort op het inmiddels afgeronde proefschrift 'Palliative care for people with intellectual disabilities', dat Irene Tuffrey-Wijne op 2 november 2007 verdedigde. In het praktijktraject `Empowerment mensen met verstandelijke beperkingen' worden klankbordgroepen gevormd waarin mensen met verstandelijke beperkingen en wetenschappers samenwerken in het opzetten, uitvoeren en implementeren van wetenschappelijk onderzoek. Het praktijktraject `Academisering AVGs' is gericht op de wetenschappelijke scholing van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten. Dit vakgebied is nog jong: pas sinds 2000 zijn AVGs als specialist geregistreerd en in datzelfde jaar ging de AVG-opleiding van start. Slechts een beperkt aantal AVGs is betrokken bij wetenschappelijk onderzoek. Met dit scholingstraject kunnen AVGs hun wetenschappelijke expertise verdiepen en een bijdrage leveren aan de evidence based onderbouwing van hun vakgebied.

Het Gouverneur Kremers Centrum (GKC) is een kennis- en onderzoeksconsortium dat de infrastructuur biedt voor toegepast wetenschappelijk onderzoek binnen de Universiteit Maastricht ten behoeve van mensen met verstandelijke beperkingen. Het GKC, onder leiding van prof.dr. Leopold M.G. Curfs, is gecentreerd rond de leerstoel `Zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen'. In het GKC werken de Schools Caphri en GROW nauw samen met dienstverlenende instellingen. Het programma `Verstandelijke handicap' binnen Caphri wordt geleid door prof. dr. L.M.G. Curfs en dr. H.M.J. van Schrojenstein Lantman-de Valk.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM, via 043 3885229, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 46024992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het interview met Irene Tuffrey-Wijne in het Research Magazine