Gemeente Arnhem

Aware van start in regio Arnhem (24-01-08)
Op maandag 28 januari wordt het mobiel alarmsysteem Aware geïntroduceerd in de regio Arnhem. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst in de Burgerzaal van het stadhuis van Arnhem waarbij ook burgemeester Pauline Krikke aanwezig is. De bijeenkomst begint om 16.00 uur.

Mobiel alarm
Aware staat voor Abused Womens Active Response Emergency en is een mobiel alarm waarmee slachtoffers van huiselijk geweld met één druk op de knop de politie kunnen inschakelen.

Aware krijgt in het district Arnhem Veluwezoom voorlopig vijf aansluitingen voor een alarmsysteem. Als de ervaringen positief zijn wordt dit uitgebreid met nog vijf aansluitingen in de gehele politieregio Gelderland Midden. Een Aware-melding krijgt bij de politie de hoogste prioriteit. Met politie, justitie, reclassering en hulpverlening zijn afspraken gemaakt om de belager aan te pakken en hulp te bieden. Zo wordt geprobeerd het herhaaldelijk bedreigen of belagen van het slachtoffer te stoppen en het huiselijk geweld te bestrijden.

Indicatie
Mensen die ernstig gestalkt of bedreigd worden met huiselijk geweld kunnen vanaf 28 januari voor Aware worden aangemeld door hulpverlenende instellingen. Zij kunnen een contract krijgen voor een jaar. Bij voortdurende dreiging kan dit worden verlengd. Een indicatiecommissie beoordeelt of vrouwen in aanmerking komen voor het alarmsysteem. De indicatiecommissie bestaat uit een vertegenwoordiger van de gemeente en van de politie en de projectleider Aware. Voorwaarden voor aansluiting van slachtoffers zijn onder meer dat zij in de regio Arnhem wonen en geen omgang meer hebben met hun ex-partner. Daarnaast moet de ex-partner aantoonbaar gevaarlijk zijn, is er al eens een aangifte of melding van huiselijk geweld of belaging gedaan bij de politie en moet het slachtoffer bereid zijn om na alarmering aangifte te doen.

Veiligheid
Het leven van slachtoffers van stalking en belaging wordt fors ontregeld. Een aansluiting op Aware geeft slachtoffers veiligheid én bewegingsvrijheid waardoor ze meer controle krijgen op hun leven. In Rotterdam, Utrecht, Zwolle en Kennemerland is het Aware-project al een succes.