Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 14 januari 2008

Weet hoe je heet!: Lezing over voornamen in Museum Catharijneconvent Donderdag 24 januari 13.30-15.00u: Doreen Gerritzen over de betekenis van voornamen

Sem en Sanne zijn de populairste kindernamen van 2007, bleek deze week uit de jaarlijkse kindernamen top 20. Maar waar komen deze namen eigenlijk vandaan? Museum Catharijneconvent bracht onlangs het boekje Weet hoe je heet! uit, over de herkomst van voornamen. Dit biedt een verrassende en leerzame kijk op de namen die je dagelijks om je heen hoort. Het museum organiseert rondom dit thema ook een interessante lezing. Op donderdag 24 januari vertelt naamkundige Doreen Gerritzen van het Meertens Instituut over de betekenis van voornamen.

Van Amalia tot Zjors
De meeste voornamen zijn eeuwenoud en hebben hun oorspronkelijke betekenis allang verloren. Gerritzen, co-auteur van het boek Over voornamen, achterhaalt deze betekenis: van Amalia tot Zjors. Hierbij gaat ze terug tot het ontstaansmoment van de naam. Ooit hadden namen nog een directe relatie met de taal. Maxima bijvoorbeeld komt van Maximiliaan, wat van Maximus komt, wat in het Latijn 'de grootste' betekent. Of neem de namen Claudia en Cecilia. Wie staat er nog bij stil dat die oorspronkelijk 'de lamme' en 'de blinde' betekenen?

Oorsprong bij het christendom
Wanneer we de oorsprong van onze voornamen nagaan, dan blijkt dat de meeste ervan iets te maken hebben met het christendom en dan vooral met de heiligenverering. Dat geldt niet alleen voor traditionele namen als Jan, Marie, Piet, Trijntje, Klaas en Anna, maar ook voor veel moderne namen zoals Chantal, Kevin, Nicole, Martijn, Tessa en Tim. De geschiedenis van de heiligennamen gaat in ons taalgebied terug tot de Middeleeuwen. Ook hier zal Doreen Gerritzen uitgebreid bij stil staan. Uiteraard is er ook gelegenheid tot het stellen van vragen.

Meer informatie en reserveren
Deze lezing maakt deel uit van het activiteitenprogramma rondom de presentatie Feest! Weet wat je viert, te zien in Museum Catharijneconvent. De lezing vindt plaats van 13.30 tot 15.00 uur in het museum. Prijs voor de lezing is ¤ 5,- p.p. (exclusief museumentree). Aanmelden kan via info@catharijneconvent.nl. Tijdens kantooruren kunt u ook telefonisch reserveren via tel. 030 231 38 35. Meer informatie is terug te vinden op www.catharijneconvent.nl. Bezoekadres: Lange Nieuwstraat 38 in Utrecht.