Wageningse "Europe is Us" DVD aangeboden aan Koningin Beatrix


EDE, 20080121 -- Op donderdag 24 januari komt Koningin Beatrix naar het Marnix College in Ede om het eerste exemplaar van de dvdserie EUROPE IS US in ontvangst te nemen. Het Wageningse videoproduktiebedrijf Mugmedia is de trotse producent van dit programma.

In samenwerking met het Marnix College produceerde Mugmedia de negendelige lesserie over de Europese Unie.
Europe is Us is bestemd voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Bijzonder is dat het product samen met de leerlingen tot stand gekomen is.
Initiatiefneemster en projectleider, Liane Vissers van `t Hof, is docent aan het Marnix. Zij benaderde 3 jaar geleden Mugmedia met het idee voor een interactief lesprogramma op DVD.
Dorien van de Laak en Rita van Biesbergen van Mugmedia bedachten een scenario waarin de leerlingen een hoofdrol kregen.

Zo presenteren Timo McGregor en Irene Barnhoorn het programma, zij verduidelijken de lesstof met voorbeelden en interviewen VIP's als premier Balkenende en Eurocommissaris Kroes.
"Je merkt dat politici echt hun best doen om begrijpelijke taal te spreken als ze door jongeren geïnterviewd worden", aldus Dorien van de Laak die samen met Van Biesbergen de jongeren filmde en regisseerde.
Ook werd een Marnix-TV crew op pad gestuurd om zelf reportages te maken en wordt elke aflevering ingezet met een krachtige rap. Een aantal leerlingen ging zelfs helemaal naar Roemenië en Turkije om uit te zoeken wat de mensen daar van de EU vinden.

In de montage werden alle elementen samen met historisch materiaal uit Polygoon-journaals en beeld wat beschikbaar werd gesteld door `Brussel' door Mugmedia bewerkt tot negen afleveringen van ieder ongeveer 12 minuten.
Het eerste deel van drie afleveringen behandelt de geschiedenis van de Europese samenwerking, in het tweede deel wordt duidelijk hoe de EU werkt en tenslotte gaat het in deel drie over de toekomst van Europa.

"We zijn erg trots op het resultaat en we zijn zelf ook een stuk wijzer geworden over Europa", aldus Rita van Biesbergen.
De videomakers zijn erg benieuwd naar reacties van scholen als de DVD gebruikt gaat worden en zullen die met belangstelling blijven volgen.





Mugmedia