Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland roept Syrië op tot deelname vredesproces

24 jan 2008 | Syrië moet de kans op vrede grijpen die nu is ontstaan in het Midden-Oosten. Die oproep deed minister Verhagen tijdens zijn tweedaagse bezoek aan het land. Vandaag besprak hij met Syrische president Assad en zijn Syrische ambtgenoot Moallem uitgebreid de mogelijkheden om het vredesproces door de deelname van Syrië vooruit te helpen.

"Ik vind het een hoopvol teken dat Syrië in november de Annapolis-conferentie heeft bijgewoond, die een nieuwe start betekende voor het vredesproces, en die kan leiden tot vrede in de regio," verklaarde Verhagen (Buitenlandse Zaken).

De minister stelde ook de Nederlandse zorgen aan de orde over een conferentie die tijdens zijn verblijf in Damascus plaatsvond en die werd georganiseerd door Palestijnse organisaties die Israël met geweld bestrijden. Een verkeerd signaal, oordeelde de minister.

"Ik heb overduidelijk gemaakt dat het niet zo kan zijn dat Syrië op twee paarden wedt. Nederland kan de dialoog met Syrië alleen voortzetten als het land zonder mitsen en maren investeert in het vredesproces."

Met de Syrische president besprak Verhagen ook indringend de mensenrechtensituatie in het land. Hij uitte zijn zorg over de arrestatie van mensenrechtenverdedigers in de laatste maanden en jaren. "De moeilijke situatie in het Midden-Oosten kan nooit een excuus zijn om het niet zo nauw te nemen met de mensenrechten," aldus de minister, die zich op de Nederlandse ambassade door enkele mensenrechtenverdedigers over de situatie liet informeren.

Tijdens zijn bezoek sprak de minister met vertegenwoordigers van de honderdduizenden Irakese vluchtelingen die in Syrië onderdak hebben gevonden. Nederland draagt via de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR een half miljoen euro extra bij aan de opvang van deze Irakezen.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl