Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave woensdag 23 januari

* CRIMINELE ORGANISATIE OPGEROLD
De Eenheid Georganiseerde Criminaliteit van de Regionale Recherche Dienst van de politie Rotterdam-Rijnmond heeft met de aanhouding van twaalf verdachten een Turkse verdovende middelen lijn opgerold. Daarnaast hielden zij zich bezig met de handel in vuurwapens. Het onderzoek startte in september van het vorig jaar en leidde op 28 oktober 2007 tot de aanhouding van een koerier (een 61-jarige man uit Venray) in Duitsland in de omgeving van Dusseldorf met 25 kilogram heroïne in zijn auto (hij was op weg naar Nederland) en op 9 november tot de aanhouding door een arrestatieteam van vier verdachten (een 33-jarige Rotterdammer, 29-jarige Rotterdammer, een 43-jarige Rotterdammer en een 22-jarige Rotterdamse vrouw) in een woning te Rotterdam die dienst deed als safehouse aan de Lodewijk Pincoffsweg. Safehouse
Bij de doorzoeking op 9 november in het safehouse, bewaarplaats en productieplaats van drugs, werden versnijdingsmiddelen, een pers, enkele kilo's heroïne twee vuurwapens en 25 patronen in beslag genomen. Enkele minuten daarvoor was een drugskoerier (50-jarige Rotterdamse man) met 20 kilogram heroïne afkomstig uit het safehouse, aangehouden. Hij reed daar net om de hoek in een auto weg. Twee personen (42-jarige Rotterdammer en een 45-jarige Ier) hadden ongeveer twee weken daarvoor (op 25 oktober) op straat een vuurwapen gekocht van de organisatie in de omgeving van metrostation Maashaven. Deze mannen zijn op dezelfde dag op het Rotterdamse Centraal Station aangehouden. Dit nadat ze korte tijd in de gaten waren gehouden.
Aanhoudingen in Nederland en het buitenland Enkele dagen later (na 9 november) werden in november nog vier verdachten, één in Nijmegen (45-jarige Ier), één in Zoetermeer (een 23-jarige vrouw uit Zoetermeer), één in Servië (34-jarige Turkse man) en één in Ierland (24-jarige Ier) aangehouden. De aangehouden verdachten in Servië en Ierland zijn nog in afwachting van hun uitlevering naar Nederland. Negen verdachten zitten vast (alle verdachten uit het safehouse (4), de koeriers (2) en de verdachten uit het buitenland (Servië en Ierland) en de vrouw uit Zoetermeer) en drie verdachten zijn heengezonden. De organisatie is verantwoordelijk voor meerdere drugstransporten en in totaal werd in het onderzoek 57 kilogram heroïne in beslag genomen. De eerste zitting zal vermoedelijk zijn op 12 februari.


* MAN AANGEHOUDEN NA OVERLIJDEN VROUW
CAPELLE AAN DEN IJSSEL - De politie heeft een man aangehouden nadat agenten een overleden vrouw aantroffen in een woning. Dinsdagmiddag rond half twee kwam er een man aan de balie van een benzinestation aan de A. van Rijckevorselweg om te betalen nadat hij met zijn auto had getankt. Hij maakte een verwarde indruk en had zijn ochtendjas nog aan. Hij verklaarde dat hij ruzie had gehad met een vrouw in een woning aan de Floris Burgwal. Personeel van het pompstation vertrouwde het niet en belde de politie. De gewaarschuwde agenten hielden hem aan en brachten de 38-jarige verdachte uit Capelle aan den IJssel over naar een politiebureau. Politiecollaga's keken vervolgens in de woning van de man aan de Floris Burgwal en troffen daar een lichaam aan van een overleden vrouw. Op het adres staat, naast de man, nog een 37-jarige vrouw ingeschreven. Onderzoek moet nog uitwijzen of de overleden vrouw dezelfde is. De politie verricht naast sporenonderzoek ook nog buurtonderzoek en zal woensdagmiddag sectie op het levenloze lichaam uitvoeren voor de doodsoorzaak en voor de identiteit van het slachtoffer.


* MAN OVERLEDEN NA EXPLOSIE IN WONING
(vervolg op eerder verspreid bericht op 14 januari 2008) STELLENDAM - De man die zondagavond 13 januari 2008 in zijn woning zwaar gewond is geraakt door een explosie, is afgelopen maandag aan het begin van de middag overleden in het ziekenhuis. De man is een dag nadat hij 88 jaar is geworden bezweken aan zijn verwondingen. De bejaarde is zondagavond de 13e rond half elf gewond geraakt door een grote expolosie in zijn woning. De hond van de man heeft de explosie overleefd en is bij opvang ondergebracht. Hij zal vrijdag worden begraven. De politie doet nog onderzoek naar de oorzaak van de explosie.