Solland Solar: Aardgasbaten voor schone energie

24/01/2008 08:48


HEERLEN, Nederland, January 24 /PRNewswire/ --

- 170 miljard euro beschikbaar voor evenwichtige energiemix

Het kabinet moet de inkomsten uit de verkoop van aardgas gebruiken om de overgang naar schone, duurzame energievormen te versnellen. Op die manier kiest het nog nadrukkelijker voor het terugdringen van de CO2-uitstoot. Bovendien maakt een transitie naar duurzame energie Nederland minder afhankelijk van politiek instabiele regio's zoals Rusland en het Midden-Oosten, momenteel de belangrijkste leveranciers van olie en gas.

Deze oproep doet Gosse Boxhoorn, CEO van Solland Solar, Nederlands grootste producent van zonnecellen. Boxhoorn hield zijn pleidooi donderdag bij de opening van de nieuwe productiehal van Solland Solar in Heerlen. Met de nieuwe hal verdrievoudigt Solland Solar zijn productie van 60 MWp naar 170 MWp per jaar.

"Het kabinet zorgt met een grotere aandacht voor schone energievormen (zon, wind, water) voor een betere balans in zijn energiebeleid", stelt Gosse Boxhoorn. "Nederland heeft momenteel nog voor circa 170 miljard euro aan aardgas in de bodem. Laat dat geld niet 'verdwijnen' in de algemene middelen, maar gebruik het voor een nog forsere inzet op duurzame energie. Het kabinet ziet dat een alternatief nodig is voor olie en gas, maar komt vervolgens uit op kolen. En dan hebben we het niet over één, maar meteen over vijf kolencentrales. Qua CO2-uitstoot moeten we dat niet willen."

Hoogrendements zonnecel

De hoge olieprijs met pieken van meer dan 100 dollar per vat maakt zonne-energie alleen maar tot een geloofwaardiger alternatief. Bovendien weet Solland Solar steeds meer energie uit zijn cellen te halen. Nog dit jaar neemt Solland Solar een hoogrendementscel in productie, met een rendement van circa 16 procent. Dat is een toename van circa 1 procent ten opzichte van bestaande cellen, wat in de sector een enorme vooruitgang betekent. Bovendien gaan met de nieuwe cel de productiekosten van zonnepanelen omlaag

Uitbreiding productie

De nieuwe productiehal is slechts een tussenstop in de sterke groei die Solland Solar sinds zijn start (eind 2005) doormaakt. De zonnecellenfabrikant wil circa 2010 zijn productie hebben opgevoerd tot 500 MWp/j. Om dat te bereiken worden nog eens twee productiehallen gebouwd, waarvoor het ministerie van Economische Zaken inmiddels subsidie heeft toegekend. Solland Solar had een subsidieverzoek ingediend ter waarde van 125 miljoen euro.

Over Solland Solar

Solland Solar (http://www.sollandsolar.com), winnaar van de FD Gazellen Award 2007 en FEM Business Rising Star Award 2007, is een Nederlands-Duitse fabrikant van zonnecellen (fotovoltaïsche cellen). Bij de start van de productie eind 2005 bedroeg de capaciteit van Solland Solar 20 MWp/j. Met de ingebruikname van de nieuwe productiehal stijgt de capaciteit van 60 MWp/j naar 170 MWp/j. Het streven is om in 2010 een capaciteit van 500 MWp/j te bereiken. Het aantal werknemers zal tegen die tijd zijn opgelopen tot circa
1.000 (2008: 400).

Sinds februari 2007 is Delta NV en dochter Sunergy BV te Middelburg meerderheidsaandeelhouder van Solland Solar.