TNT Group

Persbericht

TNT vraagt status Authorised Economic Operator - TNT dient als eerste express integrator aanvraag in voor nieuw EU-douane- en veiligheidscertificaat

24 januari 2008, 09:00 CET - Amsterdam, TNT, de grootste aanbieder van expressdiensten van Europa, gaat de status van Authorised Economic Operator (AEO) aanvragen voor al haar douanegerelateerde expressactiviteiten in de 27 lidstaten van de EU. Samenwerking met een AEO, een nieuwe, door de Europese Commissie in het leven geroepen bedrijfsstatus, biedt klanten verschillende voordelen: voorkeursbehandeling voor TNT bij de controle van zendingen door de Europese douaneautoriteiten, sneller grensoverschrijdend vervoer van goederen door derde landen die de AEO-status erkennen, en een beperkte gegevensset dankzij het gebruik van verkorte invoer- en uitvoeraangiften. Dit betekent dat zowel TNT als haar klanten profiteren van minder vertragingen, minder diefstal en vandalisme, en verbeterde communicatie tussen de partners in de toeleveringsketen.

Het AEO-programma van de Europese Unie is sinds 1 januari 2008 van kracht en zal leiden tot een verbetering van de grenscontroles met het oog op de veiligheid in de internationale toeleveringsketen en de modernisering van de douaneprocedures binnen de EU. De AEO-status is een keurmerk voor betrouwbare en veilige zakenpartners in de internationale handel die aan alle douanevereisten voldoen. De landelijke douaneautoriteiten nemen de aanvragen in behandeling en verrichten ook de fysieke beoordeling. TNT is de eerste van de vier grootste express integrators die een aanvraag indient voor deze nieuwe certificering.

De AEO-certificering is voor expressvervoerders wat de groene lijn bij Niets aan te geven is voor individuele passagiers: een oplossing die de doorstroming bevordert met een minimum aan formaliteiten," aldus Martin Palmer, Director Global Customs van de expressdivisie van TNT. Douanefunctionarissen kunnen je bagage nog wel controleren, maar meestal doen ze dat niet. AEO staat voor veiligheid en betrouwbaarheid.

Voor de toonaangevende air hub van TNT in Luik loopt inmiddels een aanvraagprocedure in het kader van een pilot met de Belgische douane. TNT gaat op korte termijn de AEO-status ook aanvragen in Nederland, Duitsland, Ierland en Tsjechië. Alle overige EU-landen volgen halverwege 2008. In december 2007 heeft ook de postdivisie van TNT (TNT Post) de AEO-status aangevraagd voor haar activiteiten op het gebied van de invoer en uitvoer van post in Nederland, als onderdeel van een pilot met de Nederlandse douane.

Uit de formele aanvraag van TNT blijkt dat de onderneming aan vier groepen criteria voldoet: staat van dienst op het gebied van naleving van douanevereisten, een deugdelijke handels- en vervoersadministratie die douanecontrole mogelijk maakt, bewijs van financiële solvabiliteit en hoge normen ten aanzien van veiligheid en beveiliging. Daarnaast stelt TNT, hoewel dit niet verplicht is, de resultaten van een uitvoerig self-assessment ter beschikking van de douaneautoriteiten, in aanvulling op de informatie in het vereiste formulier, zodat de aanvraag niet binnen 300 maar al binnen 90 dagen na ontvangst kan worden verwerkt. Volledige certificering als AEO wordt halverwege 2009 verwacht.

Alle expressactiviteiten van TNT zijn nu reeds gecertificeerd volgens vijf normen: Investors in People, ISO 9001 (kwaliteitsmanagement), ISO 14001 (milieumanagement), OHSAS 18001 (bedrijfsveiligheid) en SA 8000 (verantwoord ondernemen).

In geval van enige discrepantie tussen dit persbericht en de originele Engelstalige versie van dit persbericht prevaleert de Engelstalige versie.

Over TNT
TNT N.V. biedt bedrijven en consumenten wereldwijd een breed scala aan post- en expressdiensten. TNT, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Amsterdam, biedt toegang tot efficiënte netwerkinfrastructuren in Europa en Azië en breidt haar wereldwijde activiteiten uit om zo de prestaties van haar netwerken te maximaliseren. TNT is in meer dan 200 landen actief en heeft ongeveer 159.000 medewerkers. In 2006 bedroeg de omzet van de onderneming 10,1 miljard en het bedrijfsresultaat
1.276 miljoen. TNT is genoteerd aan de beurs van Amsterdam. TNT is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid als onderneming en heeft partnerschappen gevormd met het World Food Programme en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties om wereldwijd tegen honger en milieuvervuiling te strijden.