Wetterskip Fryslân

Leeuwarden, 24 januari 2008
Nr. 08-06/FH

Topdrukte bij Woudagemaal

Waterstand Friese Boezem vrijwel normaal

Ongeveer 1500 bezoekers hebben voor topdrukte in het Woudagemaal gezorgd. Het op stoom gedreven Woudagemaal, één van de operationele gemalen van Wetterskip Fryslân, was tijdens zijn inzet dagelijks voor het publiek geopend. Overigens is dat vanaf vrijdag 25 januari niet meer mogelijk. Dan wordt het stoomgeval weer uit bedrijf genomen en starten de schoonmaakwerkzaamheden. Het Hooglandgemaal in Stavoren blijft vooralsnog tot zondag 27 januari in werking. Begin volgende week is de situatie op de Friese Boezem weer normaal.

Vanwege een storing bij de gemalen Wievens, Zwarte Molen, Fjouwer Hûs en Auke Algra is daar hulpbemaling ingezet. De overlast van het water op weilanden en in tuinen is naar verwachting vanaf zaterdag grotendeels voorbij. Dan is de watersituatie in het werkgebied van Wetterskip Fryslân weer hersteld. De hoogste gemeten gemiddelde waterstand van de afgelopen week was bijna 20 centimeter boven het normale peil, één centimeter vanaf -32 NAP. Bij het bereiken van -32 NAP treedt de lichtste fase van het calamiteitenplan in. Dit is niet nodig geweest.


---
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met woordvoerder Frank Havik, 058 - 292 23 60 of 06 - 53 64 64 53.


---- --