Mei Architecten en Stedebouwers en Kock en van Gelder winnen GEVELtotaal prijzen Publicatiedatum: 24-01-2008

Mei Architecten en Stedebouwers heeft met de Schiecentrale in Rotterdam de Architectuurprijs GEVELtotaal 2008 in de wacht gesleept. De GEVELtotaal Innovatieprijs ging naar Kock en van Gelder Gevelplan voor het Slim Slide schuifraam. De prijzen werden woensdag 23 januari in Rotterdam bekendgemaakt door juryvoorzitter prof. ir. Nico Hendriks, voormalig hoogleraar TU/Eindhoven en directeur BDA Geveladvies. Aan beide prijzen is een geldbedrag verbonden van 5000 euro.

De voormalige elektriciteitsfabriek en de vele grote schepen die hier vroeger lagen aangemeerd, zijn de reden geweest om dit gebouw in schaal en beeld groot en kloek uit te voeren. Het gevelmateriaal is geïnspireerd op putdeksels en mag roesten. Door een slim verholen gotensysteem komt er geen aflopend roestwater op de ramen of op de straat. De jury constateert dat de geschiedenis van de plek op een bijzondere wijze is weerspiegeld als een kunstwerk in de gevel. Dit maakt het gebouw tot een levendige toevoeging aan de omgeving. "Over de toepassing van (onbehandeld) staal is goed nagedacht, de detaillering is heel netjes", aldus het juryoordeel.


Het Slim Slide schuifraam is een doordachte ontwikkeling en gecontroleerd fabricageproces. Het resultaat is een schuifkozijn, dat architectuur sprekend kan 'vormgeven'. Voor de woningbouw van nu en straks, maar tevens in binnenstedelijke herontwikkelingsprojecten en utiliteitsbouw. De jury noemt het heel bijzonder dat er synergie is ontstaan tussen de productieprocessen van de onderdelen van het kozijn, zoals bijvoorbeeld de klemmen die tijdens de fabricage van de glaspanelen meteen worden toegevoegd. De juryvoorzitter constateert dat de problemen van de vorige generatie schuifkozijnen heel serieus zijn aangepakt.

De prijzen werden uitgereikt op de eerste dag van de vakbeurs GEVELtotaal, die als thema heeft meegekregen 'De gevel leeft'. De beurs in Ahoy' Rotterdam duurt tot en met 25 januari.

Noot voor de redactie,

VNU Exhibitions