Gemeente Soest

Cultuurprijs

Datum: 30/11/2007

Bert Grotjohann maakte Cultuurprijs voor gemeente Soest

De Amsterdamse kunstenaar Bert Grotjohann heeft in opdracht van de gemeente Soest de Cultuurprijs ontworpen. Te zien in de hal van het gemeentehuis te Soest. De beeldend kunstenaar Bert Grotjohann (1939) is een zeer veelzijdig man. Opgeleid voor het grafische vak, ontpopte hij zich als etser, schilder van een vooral mystieke wereld en glaskunstenaar.

Cultuurprijs

Op vrijdagavond 25 januari zal de wethouder van Cultuur, Teun Middelkoop, een kopie van de glasplastiek, de Cultuurprijs Soest en 1500 overhandigen aan de winnaar van de Cultuurprijs. Stemmen kan tot 21 januari 2008.

Een van de hoogtepunten in zijn werk is de ets 'de ark van Noach' waarvoor hij in 1976 de Therese Schwartz-prijs ontving. Er volgden vele vormen van schilderen, van aquarel en olieverf tot schilderijen met gemengde technieken. Vooral de wijze waarop hij de verf op een speciale manier, laag over laag, op de doeken aanbrengt geeft zijn werk een haast mystieke sfeer.
Dat is ook goed te zien in zijn glasplastieken. Net als bij het schilderen gebruikt hij de vele technische mogelijkheden optimaal. Een grote transparantie valt daarbij op, de nuances in licht en kleur geven zijn werk iets vrolijks en uitnodigends. Dat is goed te zien in de hal van het Gemeentehuis. Daar heeft de Cultuurprijs een vaste plaats gekregen. De veelkleurigheid van Soest wordt daar op bijzondere wijze verbeeld.

Stemmen voor Cultuurprijs

De feestelijke uitreiking van de Cultuurprijs begint 25 januari 2008 om 20.00 uur in de Raadzaal van het Gemeentehuis. Uw kunt ook uw keuze van de winnaar van de Publieks Cultuurprijs 2007 kenbaar maken door een Stemkaart in te vullen. De genomineerden zijn: Big Band Blow, Wim de Kam, Klein Soester Koor, Kunstroute, Semmy Prinsen, De Soester Kring, Jan Visser. Maar u mag ook een andere vereniging, organisatie of persoon nomineren.

Stemkaarten voor de Publieksprijs zijn te krijgen bij o.a. de VVV Soest, Boekhandel Van de Ven, bibliotheek Idea en het gemeentehuis. Kaarten insturen voor 21 januari 2008. U kunt ook per e-mail stemmen: cultuurprijs@soest.nl

.