Technische Universiteit Delft

Morfologie
door PAO

Cursus van het PAO - 24, 25 januari en 1 februari 2008

24 januari 2008 - 25 januari 2008
plaats: Deltares (locatie WL Delft Hydraulics)

Wat leert u als cursist

* U krijgt een overzicht van de belangrijkste fysische processen in rivieren, estuaria en kusten en de manier waarop deze in modellen worden weergegeven

* U kunt met deze kennis een degelijke basis leggen voor een waterbouwkundig ontwerp

Waar gaat de cursus over
De komende jaren staat veel te gebeuren op waterbouwkundig gebied. Zo komen de projecten die voortvloeien uit het programma Ruimte voor rivieren in uitvoering. Daarnaast worden de zwakke plekken in onze kustverdediging versneld aangepakt en wordt de Tweede Maasvlakte nu toch echt aangelegd. Om deze projecten goed te kunnen ontwerpen, uit te voeren en duurzaam te beheren is goede morfologische basiskennis een essentiële voorwaarde. Deze cursus reikt die kennis aan.

Morfologie betekent letterlijk `de studie van vormen'. In de waterbouwkunde beschrijft ze de vorm van rivieren, estuaria en kusten op diverse schalen: van de grootschalige vormen van meanders of kustlijnen tot kleinschalige ribbels in een zandbed. Morfologie, één van de kerndisciplines van Deltares, richt zich op vragen als:
* Hoe reageren bepaalde vormen op omgevingsfactoren (bijvoorbeeld: welke ondieptes ontstaan er voor de scheepvaart wanneer we de kribben verlagen?)

* Wat voor evenwichtsituaties treden op (wat is de ideale dwarsdoorsnede van een zeegat gegeven het getijvolume) Wat is het autonome morfo-dynamische gedrag? Waarom hebben zandbanken een bepaalde cyclus waarbij ze aan het strand ontstaan, zeewaarts bewegen en uitdempen?

* Wat is het effect van externe factoren op dit gedrag (wat gebeurt er als we de Westerschelde verdiepen of de Tweede Maasvlakte aanleggen).

In toenemende mate wordt deze kennis ondergebracht in computermodellen en wordt deze ook gebruikt om vragen uit de praktijk te beantwoorden. Deltares heeft in het ontwikkelen en toepassen van deze modellen een internationale naam. Het zijn echter nog steeds geen toverdozen; door de grote onzekerheden in tal van onderdelen van de kennis is een goede interpretatie van de uitkomsten essentieel. In de cursus wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste fysische processen en de manier waarop deze in modellen worden weergegeven. Door hands-on workshops aan de hand van voorbereide gevallen wordt gevoel bijgebracht voor de mogelijkheden en beperkingen van de modellen, zonder dat een uitgebreide training nodig is.

Voor wie is de cursus bedoeld
Voor academisch gevormde projectmedewerkers van Nederlandse ingenieurbureaus, (semi) over-heidsinstanties, onderzoeksorganisaties en waterschappen, met enige kennis van wiskunde en stromingsleer, die wellicht zelf (meer) gebruik willen maken van modellen of als opdrachtgever of gebruiker met morfologische modellen te maken krijgen. Ook afgestudeerde HBO'ers met een vergelijkbaar niveau kunnen de cursus volgen.

Meer informatie? www.pao.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 20 december 2007