Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 14 januari 2008

Abdelkader Benali geeft masterclass Liberal Arts UvT

Op 25 januari 2008 verzorgt de schrijver Abdelkader Benali een masterclass aan de Universiteit van Tilburg, speciaal voor schoolkrantredactieleden. De masterclass vindt plaats in het kader van de nieuwe bacheloropleiding Liberal Arts. In deze interdisciplinaire opleiding, die in september 2008 van start gaat, staan sociale wetenschappen en geesteswetenschappen (waaronder literatuur) centraal.

Voorafgaand aan de masterclass zal universitair hoofddocent dr. Odile Heynders van het departement Taal- en Cultuurstudies Abdelkader Benali interviewen over de positie van de schrijver in Europa. Dat thema sluit naadloos aan bij de filosofie van Liberal Arts. Benali houdt vervolgens een korte inleiding over het brievenboek met Michaël Zeeman. Deze literaire brieven werden uitgegeven onder de titel: Wie kan het paradijs weerstaan. Romeinse brieven (Amsterdam, De Bezige Bij, 2006). Hierin wisselen Benali en Zeeman van gedachten over politieke kwesties, leven en liefde en doen zij uitgebreid verslag van wat ze lezen en wat ze de ander aanraden te lezen. De deelnemers aan de masterclass zullen vervolgens een literaire brief schrijven aan Benali. De schrijver gaat op een aantal van deze brieven in.

Voor de masterclass zijn bijna alle schoolkrantredacties in Nederland uitgenodigd. Het animo is groot, waardoor het maximum aantal deelnemers inmiddels is bereikt.

Abdelkader Benali (1975) werd geboren in Marokko en verhuisde op zijn vierde naar Rotterdam. Hij debuteerde op eenentwintigjarige leeftijd met de roman Bruiloft aan zee, waarvoor hem de Geertjan Lubberhuizenprijs werd toegekend. In 2002 verscheen zijn tweede roman, De langverwachte, waarmee hij definitief zijn naam vestigde als schrijver in de Nederlandse literatuur. De langverwachte werd bovendien onderscheiden met de Libris Literatuur Prijs 2003. Daarna volgden meer succesvolle romans, waaronder Laat het morgen mooi weer zijn (2005), Feldman en ik (2006) en zijn meest recente boeken De Marathonloper en Eeuwigheidskunstenaar.