Beroeps en vrijwillige ouderenadviseurs sluiten convenant

21/01/2008 11:22



Unie KBO



Den Bosch, 21 januari 2008. Op vrijdag 25 januari 2008 tekenen de ouderenorganisaties ANBO, PCOB en Unie KBO en de Branchecommissie Welzijn Ouderen van de MOgroep een samenwerkingsconvenant tussen beroeps en vrijwillige ouderenadviseurs. De ondertekening vindt plaats om 14.45 uur in Vergadercentrum Vredenburg te Utrecht. Hiermee begint een intensieve samenwerking tussen de circa 300 leden Welzijn Ouderen en circa 1000 vrijwillige ouderenadviseurs van de ouderenorganisaties.

Aanleiding voor dit convenant zijn onder andere de komst van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en de toenemende onoverzichtelijkheid van allerlei voorzieningen voor veel burgers. Hierdoor is het van belang op een goede wijze invulling te geven aan cliëntondersteuning op lokaal niveau en deze specifiek af te stemmen op oudere hulpvragers.

Ouderenadviseurs maken senioren wegwijs op het terrein van talrijke voorzieningen met betrekking tot welzijn, gezondheid, mobiliteit en wonen. Tevens bieden zij hulp aan huis bij het aanvragen van diverse faciliteiten en zijn daarmee een laagdrempelige vorm van cliëntondersteuning voor ouderen. Sinds een aantal jaren leiden de ouderenorganisaties gezamenlijk leden op tot vrijwillige ouderenadviseurs, ooit begonnen op kleine schaal in Wychen en op grotere schaal overgenomen door KBO-Brabant. Inmiddels hebben de ouderenorganisaties in negen provincies docenten opgeleid om vrijwilligers te trainen en zijn er in zes provincies ongeveer 1000 vrijwillige ouderenadviseurs actief.

De Maatschappelijke Ondernemersgroep (MOgroep) beschikt over ruim 300 leden Welzijn Ouderen die circa 900 beroeps ouderenadviseurs vertegenwoordigen.

De MOgroep en de ouderenorganisaties ANBO, PCOB en de Unie KBO formuleren in het convenant een aantal afspraken om de samenwerking tussen beroeps en vrijwillige ouderenadviseurs concreet gestalte te geven. Door ondertekening nemen zij de inspanningsverplichting op zich om hun achterbannen te stimuleren en te motiveren om ook daadwerkelijk aan de hand van dit convenant lokale samen te werken. Daarnaast benadrukt de ondertekening van dit convenant het belang van ouderenadvisering op gemeentelijk niveau.