Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

BIJZONDERE FOTOBOEKEN WORDEN OVERGEDRAGEN AAN MUZEEUM

Fraai beeldmateriaal van bekend Vlissings bergingsbedrijf Van den Akker spreekt tot de verbeelding

In het Zeeuws maritiem muZEEum worden op
vrijdag 25 januari om 15.00 uur de fotoboeken
van de firma Van den Akker overgedragen door de heer Peter Vierstraete, directeur van het Belgische bedrijf URS.

Bergingsbedrijf Van den Akker was in Vlissingen zeer bekend. De Westerschelde, een gevaarlijk vaarwater, leverde het bedrijf veel werk. Die bekendheid kwam niet alleen door het bergen van gezonken en vastgelopen schepen, maar vanuit het station 'Vlissingen' lagen diverse sleepboten van deze firma gereed om indien nodig assistentie te verlenen. Daarmee werd de firma Van den Akker een begrip in Zeeland en in Vlissingen. Scheepsrampen spreken de mensen aan de wal aan. Ze ademen de sfeer van 'avontuur' en de mensen van dit bedrijf konden dan ook boeiende en soms sterke verhalen vertellen. Scheepshuiden van de 'Whimbrel',
geborgen door de fa. Van den Akker

Het verwijderen van resten van scheepswrakken was een constante bron van inkomsten voor het bedrijf. De bergen schroot in de omgeving van het station van Vlissingen waren voor velen een bekend herkenningspunt, maar inspireerde ook kunstenaars en schrijvers als Wim Hofman en Leendert van der Pool. Veel Vlissingers en Zeeuwen voelden zich dan ook betrokken met dit bedrijf. In 2002 werd de firma Van den Akker overgenomen door het Belgische URS (Unie van Redding en Sleepdiensten) en werd het kantoor in Vlissingen gesloten. Daarmee verdween het beeld van bergingschepen en het schroot uit de binnenstad van Vlissingen.

Helaas is in Zeeland heel weinig van dit stukje maritiem Zeeland bewaard gebleven binnen Zeeuwse erfgoedinstellingen. Het muZEEum is dan ook zeer verheugd dat met de overdracht van deze fotoboeken een eerste stap wordt gezet om dit verleden alsnog vast te leggen en te behouden voor het nageslacht.

Het muZEEum is het hele jaar geopend van:
Maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur Zaterdag, zondag en feestdagen 13.00-17.00 uur
U vindt het muZEEum aan de Nieuwendijk in Vlissingen, telefoon 0118-412498. Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.muzeeum.nl.

23 januari 2008


Ingezonden persbericht