PvdA Europees parlement


'Groningen moet Europese krachtregio worden'

23 januari 2008

PvdA-europarlementariërs op stap in Stad en Ommeland "Groningen moet open staan voor haar Europese kansen," zegt PvdA-europarlementariër Thijs Berman, provinciaal vertegenwoordiger van Groningen in het Europees Parlement. Vrijdag 25 januari a.s , brengt hij samen met zijn collega's een uitgebreid werkbezoek aan de provincie.

"Groningen is niet alleen de energieprovincie van Nederland, maar kan ook de energieregio worden van de hele Europese Unie. Hetzelfde geldt voor de kennis en innovatie van de universiteit en de hogeschool, en voor de activiteiten van de Euregio Eems-Dollard. De gasbel van Slochteren is niet het enige reservoir waar de provincie over beschikt. Zij moet dat Europees uitspelen."

Om de mogelijkheden van Groningen als Europese krachtregio te onderstrepen neemt de PvdA-europarlementariër op vrijdag a.s. zijn collega-europarlementariërs een dag lang mee op werkbezoek, ook PvdA-fractievoorzitter Ieke van den Burg (de opvolger van de in september tot CdK benoemde Max van den Berg) is van de partij. Na een ontvangst op het Provinciehuis door Van den Berg bezoeken de europarlementariërs o.a. projecten van EnergyValley - waar gediscussieerd wordt over de toekomst van biobrandstoffen -, de Euregio Eems-Dollard en Groningen Seaports in Delfzijl. De dag wordt om 17.00 afgesloten met een Politiek Café in het Groninger Newscafé (Waagplein 5, achter het stadhuis).

Tijdens de werkbezoeken worden de europarlementariërs begeleid door studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool. Berman: "We willen hiermee de enorme kennis waar Groningen over beschikt onderstrepen. Studenten kunnen politici een verfrissende blik bieden op de innovaties die in Groningen ontwikkeld worden, op het gebied van duurzame energie, praktische grensoverschrijdende samenwerking en de ontwikkeling van blijvende werkgelegenheid. Delfzijl is hiervan een voorbeeld met het succesvolle Groningen Seaports, dat een recordjaar achter de rug heeft."

Berman stelde deze week vragen aan de Europese Commissie over de sluiting van de suikerfabriek in Groningen. Hij wil dat de Commissie de regio bijstaat, zodat behoud van werkgelegenheid mogelijk wordt. "Op dezelfde manier leggen we vrijdag a.s. andere verbindingen tussen Brussel en Groningen. We willen kijken hoe de regio omgaat met Europese regels en richtlijnen, hoe Brussels geld besteed wordt en waar knelpunten en problemen zitten. In Nederland is het vaak moeilijk om de handen op elkaar te krijgen voor het noorden, maar de regio moet niet vergeten dat ze vooral ook in Brussel en de rest van Europa haar gezicht moet laten zien. Er valt daar heel veel voordeel te halen."