Ingezonden persbericht


debalie | Weerwoord literatuurfestival

Berichten aan de nieuwe stadsdichter -
een serie gesprekken over de hoofdstad, met als uitgangspunt: het onzichtbare.
V
rijdag 25 t/m donderdag 31 januari

Dit jaar vindt de vierde editie plaats van het grootste Amsterdamse literatuurfestival, met meer dan honderd schrijvers in vijf theaters: de Stadsschouwburg, Paradiso, de Melkweg, Theater Bellevue en De Balie. Maar ook met korte films, theater, feest en muziek. Weerwoord beschikt dit jaar ook over een eigen radiostation, dat dagelijks uitzendt vanuit de Salon van De Balie. U bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen. Toegang is gratis, inloop vrij.

24 uur per dag uitzending | live programmering van 17.00-0.00 uur Radio Weerwoord is te beluisteren via FM 105.6 en internet

Op woensdag 30 januari geeft Adriaan Jaeggi in Paradiso de fakkel over aan de nieuwe stadsdichter van Amsterdam. Hoewel de stadsdichter een initiatief is van Stadsdeel Centrum is Weerwoord van mening dat de nieuwe dichter er dient te zijn voor de gehele stad en presenteert daarom met deze serie Amsterdam zoals u de stad nog nooit gezien heeft. We verlangen van onze dichter nieuwe invalshoeken op een stad die we al zo goed kennen, we willen dat hij zich begeeft waar wij nooit gaan, om iets zichtbaar te maken dat wij tot dan toe niet hebben kunnen zien

In een serie van vier live gesprekken nodigen we stadsprominenten uit hetzelfde te doen. In het vijfde gesprek, op donderdag 31 januari, is het woord aan de stadsdichter zelf. Wat zijn volgens hen de blinde vlekken van Amsterdam? Welke fysieke plek, mentaliteit, cultuur, historische gebeurtenis, overlevering, welk beleid onttrekt zich onterecht aan ons zicht? En: waarop staart de Amsterdammer zich blind? Welk terrein zou de stadsdichter voor ons kunnen, moeten ontginnen?

vrijdag 25 en zaterdag 26 januari | 20.30 uur | 8 korte films Amsterdam in beeld

Op vrijdag en zaterdag presenteert Cinema De Balie een verrassende visie op Amsterdam, in een speciaal samengestelde serie korte films. Onder de makers van de films bevinden zich zowel rasechte Amsterdammers als buitenlandse kunstenaars, hun interpretaties van de hoofdstad zijn al even divers. Een van de hoogtepunten in het programma is amsterdam reconstruction, van Jerome Schlomoff. Deze Franse Amsterdammer richtte zijn zelfgemaakte pinholecamera op interieuren van Amsterdamse musea die op dit moment verbouwd worden. Een inspirerende trip achter gesloten deuren, vreemde verhalen uit het dagelijks stadsleven en vooral veel Amsterdam. Voor filmoverzicht en prijzen: zie www.debalie.nl

zondag 27 januari, 19.00-20.00 uur | interview
De vreemde blik, internationale kunstenaars over Amsterdam

Interview met Petra Hulova, Tsjechisch schrijfster, writer in residence, auteur van onder meer Mijn Grootmoeder, Jerome Schlomoff, in Amsterdam wonend Frans filmmaker, maakte Amsterdam Reconstruction, een film die op vrijdag- en zaterdagavond in De Balie wordt vertoond, en Ronald Halfhide, singer/songwriter, oprichter en aanvoerder van het Amsterdam Songwriters Guild. Hij zal ook optreden. Presentatie is in handen van Dirk van der Straaten (filmprogrammeur De Balie) en Gert-Jan Stam (toneelschrijver).

maandag 28 januari | 19.00 -20.00 uur | interview
Over cultuur, natuur en architectuur

Interview met o.a. Martin Melchers, stadsecoloog van Amsterdam, Public Amusement, Amsterdams stadstheatergezelschap dat vooral lokaal theater maakt, waarbij de wijk goed geanalyseerd wordt, en een architect, over het bouwen van toen en nu. Presentatie: Patrick van der Hijden (conceptontwikkelaar) en Marloes van der Hoek (theatermaker, dramaturg).

dinsdag 29 januari | 19.00-20.00 uur | interview
Nacht in Amsterdam. Over romantiek en eenzaamheid, en alles daar tussenin

Interview met Martin Draax, al jarenlang de tipmeester van 'underground' Amsterdam en daarnaast DJ, muzikant, organisator en kunstenaar, Boris van der Ham, D'66 Tweede Kamerlid, maakte de nacht politiek middels het 'Manifest van de Nacht', Marieke Blom, voorheen cameraverslaggever 'Hard Nieuws' bij AT5, en Arthur Wevers (ov), Amsterdams meest bekende dichter in de avonduren draagt voor uit eigen werk. Presentatie: David Glas (programmamaker De Balie) en Lars Anderson (De Groene Amsterdammer).

woensdag 30 januari | 19.00-20.00 uur | interview
Over de Amsterdamse attitude: historische en hedendaagse mentaliteit

Interview met o.a. Gijsbrecht van Aemstel, het gelijknamige personage uit het werk van Vondel, vertolkt door theatermaker Ab Gietelink over het hoe en waarom van het stuk, en een historicus over de normen en waarden van Amsterdam. Presentatie: David Glas (programmamaker De Balie) en Gert-Jan Stam (toneelschrijver).

donderdag 31 januari | 19.00-20.00 | gesprek
Gesprek met de Nieuwe Stadsdichter

De avond nadat de nieuwe stadsdichter bekend is gemaakt voeren Stefanie Hakkesteegt (programmamaker De Balie) en Patrick van der Hijden (conceptontwikkelaar, gespreksleider) een lang gesprek met deze nieuwe troubadour, aan de hand van de berichten die hem of haar de voorgaande avonden zijn gezonden door de overige gasten uit de serie.

Voor meer informatie en een compleet festivaloverzicht, zie: www.debalie.nl of www.weerwoordfestival.nl