Ingezonden persbericht


Utrecht, 21 januari 2008

PERSBERICHT VREDENBURG UTRECHT

Sprankelende hoorn te midden van diepe ernst in
De Vrijdag van Vredenburg - vrijdag 25 januari 2008

Op vrijdag 25 januari vindt in de concertserie De Vrijdag van Vredenburg onder de noemer AVRO Klassiek / AVRO De Kunst van het Kostumeren een bijzonder concert plaats. Onder leiding van Hartmut Haenchen - dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest en muzikaal leider van De Nederlandse Opera - speelt de Radio Kamer Filharmonie een sprankelend hoornconcert van Richard Strauss.

Radovan Vlatkovi? in de hoofdrol in Strauss' Tweede Hoornconcert Wie aan hoorn denkt, zegt al snel Radovan Vlatkovi?. Dit Kroatische talent speelt over de hele wereld met ogenschijnlijk gemak de allermoeilijkste partijen van o.a. Mozart, Strauss en Penderecki. Op 25 januari brengt Vlatkovi? een absoluut topwerk uit het hoornrepertoire, het Tweede Hoornconcert van Richard Strauss. Strauss schreef dit duivelse stuk in 1942, zestig jaar na het Eerste Hoornconcert dat hij voor zijn vader componeerde. Vlatkovi? werd geboren in Zagreb in 1962 en studeerde in zijn geboortestad en bij Michael Höltzel aan de Musikakademie in Detmold. Hij won vele prijzen bij (inter)-nationale concoursen, waaronder de Premio Ancona in 1979 en het ARD Wettbewerb in München. Bij dit laatste concours werd de prijs voor het eerst in 14 jaar toegekend aan een hoornist. Vlatkovi? was tot 1990 eerste hoornist van het Deutsches Symphonie Orchester in Berlijn, en doceerde hoorn aan de Musikhochschule in Stuttgart. Sinds 1998 geeft hij les aan het Mozarteum in Salzburg.

Metamorphosen van Strauss
In de laatste anderhalf jaar van de Tweede Wereldoorlog moest de bijna tachtigjarige Strauss de systematische vernietiging van de Duitse cultuur aanzien, waar hij zich zijn hele leven lang zo voor had ingezet. 'Trauer über München' schreef hij in oktober 1944 boven een schets van zijn 'Metamorphosen'. Kort voor de voltooiing van dit werk hoorde hij van de vernietiging van de Berlijnse Lindenoper en de Dresdener Oper, theaters waar zijn bekendste opera's premières hadden beleefd. Een maand later werd de Weense Opera in as gelegd, waar Strauss jarenlang de scepter had gezwaaid. Zo componeerde Strauss zijn Metamorphosen, een studie voor 23 solostrijkers, een langzaam symfonisch werk met echo's van Brahms, Wagner en de treurmars uit Beethovens Eroica.

vrijdag 25 januari 2008 - 20.15 uur - inleiding door Huib Ramaer 19.30 uur - Vredenburg Leidsche Rijn

Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Hartmut Haenchen

Strauss Metamorphosen; Tweede Hoornconcert (Radovan Vlatkovi?, hoorn) Pärt Fratres
Sjostakovitsj / Barshai Kammersinfonie nr 4 in D op. 83a

Kaartverkoop & informatie: Vredenburg Utrecht / T 030-2314544 www.vredenburg.nl / www.devrijdagvanvredenburg.nl