Persoonlijkheidsstoornissen kosten de maatschappij miljarden per jaar

24/01/2008 16:50



Psychotherapeutisch Centrum De Viersprong



24 januari 2008- De maatschappelijke kosten van persoonlijkheidsstoornissen worden geschat op 3,6 tot 7 miljard euro per jaar. Dit staat in een artikel dat op vrijdag 25 januari jl. wordt gepubliceerd in het tijdschrift Medisch Contact. Dit bedrag bestaat uit medische, justitiële en werkgerelateerde kosten. Een van de redenen dat de kosten hoog zijn, is dat persoonlijkheidsstoornissen veel voorkomen. Geschat wordt dat 13,5% van de Nederlandse bevolking een persoonlijkheidsstoornis heeft, waarvan slechts een gedeelte voor hulp aanklopt bij de GGZ. Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat de stoornis een grote impact heeft op sociale, werkgerelateerde en andere belangrijke gebieden van functioneren. Echter, de economische gevolgen van deze stoornis waren nog niet eerder in kaart gebracht.

De onderzoeksgroep verbonden aan Psychotherapeutisch Centrum De Viersprong, het Erasmus MC en de Universiteit van Amsterdam komt niet alleen tot de conclusie dat de economische gevolgen van de stoornis hoog zijn, maar vindt ook bewijs dat deze een grote invloed heeft op de kwaliteit van leven. De kwaliteit van leven van een patiënt met een persoonlijkheidsstoornis wordt vergeleken met die van chronische aandoeningen zoals reuma, de ziekte van Parkinson of zelfs kanker.

De onderzoekers merken op dat momenteel vrijwel alle beschikbare onderzoeksgelden voor de geestelijke gezondheidszorg besteed worden aan studies naar angst- en stemmingstoornissen, schizofrenie en gedragsstoornissen, terwijl de ziektelast van persoonlijkheidsstoornissen hoger of ten minste vergelijkbaar is. Ze bepleiten dan ook een inhaalslag voor wat betreft het onderzoek naar werkzame therapieën voor persoonlijkheidsstoornissen om zowel de patiëntgebonden ziektelast als de maatschappelijke kosten te verlagen.

Dit pleidooi wordt ondersteund door ZonMw - organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie - die mede namens GGZ Nederland en het Trimbos instituut een 'signalement persoonlijkheidsstoornissen' aan de minister van VWS heeft overhandigd. In dit signalement wordt aanbevolen meer middelen beschikbaar te stellen voor gecoördineerd onderzoek dat een impuls dient te geven aan de kwaliteit van preventie en behandeling van persoonlijkheidsstoornissen.





http://www.deviersprong.nl