Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 22 januari 2008

Straatnaamgeving Haghorst
In juli 2007 stelde het college de straatnaam 'Pastoor Versteijnenstraat' vast voor een nieuwe straat in Haghorst. Het college gaat in op het verzoek van de Commissie Kleine Kern Haghorst om deze straat te vernoemen naar voormalig wethouder Linnemans en besluit de eerder vastgestelde straatnaam te wijzigen in 'Linnemansstraat'. De commissie heeft hier om verzocht omdat de nieuwe straat vlakbij de Van Bijsterveldtstraat ligt; een straat die eveneens naar een voormalig wethouder is vernoemd.

Op verzoek van de Commissie Kleine Kern Haghorst en het kerkbestuur van parochie Sint Joseph heeft het college besloten de straten in het uitbreidingsgebied 'De Welder' te vernoemen naar pastoors die tot nu toe actief waren in Haghorst. Consequentie van dit besluit is dat de eerder voor dit gebied vastgestelde straatnamen 'Jacob Huismanstraat' en 'Linnemansstraat' worden ingetrokken. 'Pastoor van Poortenstraat' en 'Pastoor Versteijnen-straat' worden vastgesteld als nieuwe straatnamen in 'De Welder'.

De Haghorstse straatnamen 'Prinses Beatrixweg' en 'Beatrixstraat' zorgen regelmatig voor verwarrende situaties. Om daaraan een einde te maken heeft de Commissie Kleine Kern Haghorst verzocht de straatnaam 'Prinses Beatrixweg' te wijzigen. Het college heeft besloten deze straatnaam in te trekken en daarvoor in de plaats de straatnaam 'Prins Willem-Alexanderweg' vast te stellen.

Mantelzorgondersteuning
Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke invoering (Wmo) zijn gemeenten verantwoordelijk voor ondersteuning van mantelzorgers. Voorheen voerde het zorgkantoor deze taak uit.
Het college onderkent het belang van mantelzorg en heeft besloten subsidie te verstrekken aan Stichting Mantelzorg en aan Stichting Contour voor ondersteuning van mantelzorgers.
In het Wmo-beleidsplan (dat nu ter inzage ligt voor alle betrokkenen) is 'erkenning voor mantelzorg' benoemd als speerpunt op het terrein van mantelzorg. Stichting mantelzorg en stichting contour leveren daar hun bijdrage in.