Gemeente Lochem


Concept voorontwerp structuurplan 'Uitbreiding woningbouw Lochem'

Het college van burgemeester en wethouders van Lochem heeft op 22 januari 2008 het concept voorontwerp structuurplan 'uitbreiding woningbouw Lochem' vastgesteld. Dit plan geeft de voorkeur aan voor uitbreiding van Lochem aan de oostzijde van de stad. In het plan is ook aangegeven op welke wijze de verdere uitwerking van deze voorkeursrichting tot stand zal komen.

In de structuurvisie wonen en werken 2007-2015 (vastgesteld in de gemeenteraad van september 2007) zijn voor alle kernen uitbreidingsrichtingen voor wonen en werken vastgelegd. Zo ook voor Lochem. De richting van deze uitbreiding - west, zuid of oost - lag nog niet vast. Gezien de grote impact van dit besluit en de afwijking ten opzichte van de toekomstvisie van de voormalige gemeente Lochem, besloten het college en de gemeenteraad hier een apart besluitvormingstraject voor te doorlopen.

Dit besluitvormingstraject is nu gestart met de vaststelling door het college van B&W van een concept voorontwerp structuurplan. In dit conceptplan is op basis van een aantal criteria onderzocht welke uitbreidingsrichting de voorkeur heeft. Er is ook gekeken naar de mogelijke belemmeringen op milieugebied die de uitbreidingsrichtingen kennen. Tot slot zijn de reacties van de startbijeenkomst van 20 juni 2007 meegenomen in de besluitvorming.

Het college heeft gekozen voor een oostelijke uitbreidingsrichting. De keuze is op deze richting gevallen vanwege de nabijheid van het centrum van Lochem, de aansluiting die kan worden gezocht bij het bestaande stedelijke gebied en de nabijheid van het station. Ook zijn er aan de oostzijde voor wat betreft de uitbreidingsplannen tot 2015 geen directe milieubelemmeringen te benoemen.

De keuze voor een oostelijke uitbreiding is een voorlopige. Het college van B&W gaat dit besluit toelichten op een informatieavond, medio februari 2008. Er wordt dan uitgebreid gediscussieerd over de voor- en nadelen van deze keuze. Op de website en in ExtraNieuws volgt binnenkort meer informatie over deze informatieavond. Vervolgens vindt er een aantal nadere onderzoeken plaats om de haalbaarheid vast te kunnen stellen. In het totale traject zijn meerdere informatieavonden voorzien.

Nadere informatie
Voor nadere informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling en Verkeer, te bereiken via het centrale telefoonnummer van de gemeente Lochem: (0573) 28 92 22.