Nieuw-Vlaamse Alliantie


Kankerplan moet in overleg met de Gemeenschappen (25/01/08)

Woensdag verklaarde minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) in de commissie Sociale Zaken van de Senaat dat zij behalve initiatieven in de gehandicaptensector en rusthuizen ook een plan tegen alcoholmisbruik plande. Haar kroonstuk voor de komende twee maanden wordt echter een nationaal kankerplan. In België worden immers jaarlijks meer dan 55.000 tumoren opgespoord.

N-VA is blij dat de minister de kankerproblematiek grondig ter harte wil nemen, maar staat er wel op dat zij de bevoegdheid van de Gemeenschappen in deze materie respecteert. Op de uitdrukkelijke vraag van Louis Ide (N-VA) in de Senaat heeft minister Onkelinx bevestigd dat ze dat inderdaad zal doen, maar waakzaamheid blijft toch geboden.

Preventie, een hoeksteen in de strijd tegen kanker, is namelijk een bevoegdheid van de Gemeenschappen. Vlaanderen levert op het vlak van preventie immers schitterend werk met de beperkte middelen die de Gemeenschap heeft. Als het de minister menens is een echt kankerplan te starten (want veel tijd heeft ze niet als interim-minister), dan moet ze er eigenlijk voor zorgen dat er meer budgetten naar de Gemeenschappen vloeien zodat die voor een nog betere preventie kunnen zorgen.

Auteur:
Dr. Louis Ide
Senaatslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be