Politie Groningen

Vrijdag 25 januari 2008

Provincie Groningen, 25-01-2008

Groningen: nepwapen ingenomen

Twee jongens uit Groningen, 13 en 14 jaar, hebben donderdagmiddag een nepwapen af moeten geven aan de politie. Getuigen hadden het tweetal met het wapen gezien in een supermarkt aan De Merodelaan in hun woonplaats. Op basis van verklaringen kon de politie de twee jongens achterhalen. Bij hen werd inderdaad een nepwapen aangetroffen. Aangezien het nepwapen niet van echt te onderscheiden is, is het verboden. De jongens deden vrijwillig afstand van het wapen. Hun ouders zijn ingelicht.

Groningen: rijbewijzen ingevorderd

De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 25-jarige automobilist uit Groningen. De man reed met een snelheid van 154 km/uur over de Plataanlaan in zijn woonplaats. De maximum toegestane snelheid is daar 70 km/uur. De man moest daarop zijn rijbewijs inleveren.

Ook een 35-jarige automobilist uit Leek is donderdagavond zijn rijbewijs kwijt geraakt. Hij reed op de snelweg bij Hoogkerk 180 km/uur (120 km/uur toegestaan) en bij de wegwerkzaamheden 110 km/uur (tijdelijk 50 km/uur toegestaan). Ook na het Julianaplein haalde de man fors te hoge snelheden. De politie heeft zijn rijbewijs ingevorderd.

Groningen: mannen aangehouden voor vernieling

Twee mannen uit Groningen, 20 en 22 jaar, zijn donderdagnacht aangehouden voor vernieling. Via cameratoezicht was gezien dat beide mannen met een fiets aan het gooien waren op de Grote Markt. Hierbij was het voorwiel uit de voorvork geraakt. Beide mannen gingen vervolgens een horecagelegenheid binnen. Op basis van het signalement kon de politie beide mannen aanhouden. Het tweetal mocht na verhoor, met een bekeuring op zak, het bureau verlaten.

Groningen: drie Stadjers aangehouden na vechtpartij

De politie heeft in een horecagelegenheid in de Poelestraat in Groningen twee vrouwen en een man aangehouden. De drie inwoners van Groningen, 22-26 jaar, hadden in de horecagelegenheid ruzie gekregen. Er zou over en weer geslagen zijn. De drie hebben een
verblijfsontzegging voor de binnenstad gekregen. Na verhoor mochten ze het bureau verlaten.

Groningen: man vernielt sigarettenautomaat

Een 21-jarige Stadjer is donderdagnacht aangehouden. De man had in een horecagelegenheid in de Gelkingestraat in zijn woonplaats een sigarettenautomaat vernield. Hij werd vervolgens door personeel uit de zaak verwijderd. Hij was het niet eens met de manier waarop dat gebeurd was. De man is overgedragen aan agenten en vervolgens ingesloten. De politie onderzoekt de zaak.

Bedum: fietser bekeurd

Een 20-jarige fietser uit Bedum is donderdagochtend bekeurd op de Schoolstraat in zijn woonplaats. De fietser reed zonder licht langs een agent. Toen de agent hem vroeg te stoppen fietste hij zonder blikken of blozen door. Daarop stapte de agent in zijn dienstvoertuig en wist hem even later langs de kant te zetten. Hier was de Bedumer het niet mee eens en ging verbaal tegen de agent tekeer. De politie maakt proces-verbaal op tegen de fietser.

Warffum: vrachtwagencombinatie te zwaar

De politie heeft donderdagmiddag op de N363 bij Warffum een 36-jarige vrachtwagenchauffeur bekeurd omdat zijn combinatie te zwaar was. Op een weegbrug bleek dat het trekkende voertuig en aanhanger 22 procent zwaarder was dan is toegestaan. Er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Ulrum: roze pasje kwijt

Een 18-jarige automobilist uit Ulrum heeft donderdagmiddag zijn rijbewijs in moeten leveren. De jongeman viel op doordat hij op een gevaarlijke manier over de N361 reed. Ter hoogte van de Leensterweg sloeg hij af en reed met hoge snelheid over deze weg. Hierbij haalde hij snelheden tot 120 km/uur, waar vanwege wegwerkzaamheden een maximum snelheid geldt van 50 km/uur. Ter hoogte van een 30 km/uur-bordje in Ulrum reed hij 114 km/uur. De Ulrumer is langs de kant van de weg gezet en kon zijn roze pasje direct inleveren. De politie maakt proces-verbaal op.

Zuidbroek: vrachtwagen verliest pallets

Een Oekraïense vrachtwagen is dinsdagmiddag op de oprit van de N33 naar de A7 geschaard. De 39-jarige chauffeur stuurde vermoedelijk te scherp de oprit op en daardoor kantelde de combinatie. Hierdoor raakte de weg bezaait met houten pallets. Een telescoopkraan moest het voertuig op zijn wielen zetten. De bestuurder raakte bij het ongeval niet gewond. De politie heeft een deel van de N33 tijdelijk af moeten zetten en heeft een registratie gemaakt.

Zuidbroek: bejaarde vrouw aangereden

Bij een aanrijding op de Spoorstraat in Zuidbroek is donderdagmiddag een 81-jarige vrouw uit Zuidbroek gewond geraakt. De bejaarde vrouw stak een zebrapad over, maar werd te laat gezien door een 37-jarige automobilist uit Zuidbroek. Deze man moest naar een woning aan de Spoorstraat en reed daarom langs wachtende automobilisten die voor een brug stonden te wachten. Omdat de brug net naar beneden was gegaan, kwam er verkeer uit tegenovergestelde richting. Om nog snel voor het tegemoetkomende verkeer de oprit op te kunnen rijden, verhoogde de bestuurder zijn snelheid. Mede daardoor zag de verdachte het slachtoffer vermoedelijk over het hoofd. De vrouw is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie.

Kolham: forse snelheidsovertredingen

Een 23-jarige automobilist uit Nieuwolda kon donderdagavond de cel in nadat hij op de A7 bij Kolham was betrapt op een forse
snelheidsovertreding. Agenten zagen de man met een gemiddelde snelheid van 170 km/uur over de A7 rijden. Omdat dit 50 km/u boven de maximum snelheid is, moest de man zijn rijbewijs inleveren. Deze had hij niet bij zich en daarom werd de auto tijdelijk in beslag genomen. Op het bureau bleek dat de inwoner van Nieuwolda nog een geldboete en een celstraf open had staan. Hij is daarom ingesloten.

Een 36-jarige automobilist uit Eelde kon donderdagavond in Groningen zijn rijbewijs inleveren. De man reed met hoge snelheid een onopvallende politieauto voorbij op de A7 bij Kolham. Hierbij haalde hij pieken van 240 km/uur. Zijn gemiddelde snelheid was 198 km/u. Toen de man te horen kreeg dat hij zijn roze papiertje kwijt was reageerde hij verontwaardigd, omdat hij van mening was dat de politie vanwege stakingen niet op snelheid zou controleren. De politie maakt proces-verbaal op.

Appingedam: vrachtwagenbestuurders botsen

Bij een frontale botsing tussen twee vrachtwagens op de N33 bij Appingedam, zijn donderdagmiddag de twee bestuurders licht gewond geraakt. De vrachtwagen van een 51-jarige man uit Woldendorp kreeg een klapband. Daardoor kwam zijn voertuig op de andere weghelft. Hier reed op dat moment een 28-jarige vrachtwagenbestuurder uit Uithuizen die een aanrijding niet kon voorkomen. Beide mannen zijn voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De N33 bij Appingedam is enkele uren afgesloten geweest voor het verkeer. Vanwege beschadigingen is een spoedreparatie aan het wegdek uitgevoerd. De politie maakt een registratie.

Hoogezand: mannen aangehouden voor brandstichting

De politie heeft donderdagnacht in de Hoofdstraat in Hoogezand twee mannen aangehouden op verdenking van brandstichting. Een oplettende voorbijganger had gezien dat de twee een brandend voorwerp in een woning had gegooid en waarschuwde de politie. Die trof de mannen uit Hoogezand (24) en Scharmer (49) aan in een horecagelegenheid in Hoogezand. Ze zijn meegenomen naar het bureau voor verhoor. De politie doet verder onderzoek.

Uithuizen: automobiliste gewond na eenzijdig ongeval

Bij een eenzijdig ongeval op de N999 bij Uithuizen is donderdagmiddag een 38-jarige automobiliste uit die plaats gewond geraakt. De vrouw raakte in een S-bocht de macht over het stuur kwijt en kwam met haar voertuig in een naastgelegen sloot terecht. De brandweer heeft de vrouw uit het voertuig gehaald. Ze is met een hoofdwond en nekklachten naar een ziekenhuis gebracht. De politie heeft een registratie gemaakt.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft donderdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Tolbert, Oldebertweg: aantal geregistreerde voertuigen: 878, aantal overtredingen: 157, hoogst gemeten snelheid: 77 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Zevenhuizen, Hoofddiep: aantal geregistreerde voertuigen: 793, aantal overtredingen: 34, hoogst gemeten snelheid: 67 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Vierhuizen, N361: aantal geregistreerde voertuigen: 400, aantal overtredingen: 62, hoogst gemeten snelheid: 114 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Groningen, Beneluxweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1130, aantal overtredingen: 228, hoogst gemeten snelheid: 128 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.