Gemeente Edam-Volendam

Ontslag wethouder Luyckx

Zoals wethouder drs. T.G.C. Luyckx eerder deze week reeds heeft aangekondigd, heeft hij in de raadsvergadering van 24 januari jl. zijn ontslag als wethouder ingediend. Zie hieronder de door hem uitgesproken afscheidsrede.

(Afscheidsrede wethouder Dorus Luyckx, raadsvergadering 24 januari 2008)

Beste leden van de Raad, college, aanwezigen en luisteraars,

Ik heb wel eens op een andere wijze achter dit spreekgestoelte gestaan.Nu sta ik hier om u allen te melden dat ik mijn functie als wethouder beëindig. Onomwonden vertel ik u dat dit pijn doet; ik had het liever anders gezien.

Wethouder zijn in deze prachtige gemeente is een eer. Dienstbaar mogen zijn aan alle mensen in Edam en Volendam en dan vooral de kwetsbaren onder ons - was en is nog steeds een ambitie waar ik mijn ziel en zaligheid in leg. Helaas heeft het politieke krachten- en machtenspel mij niet gegund deze periode van vier jaar te mogen afmaken.

Het is op deze bühne een koud kunstje om in negatieve bewoordingen en gepeperde uitspraken het hele proces dat tot mijn besluit geleid heeft, te beschrijven. Uiteraard besef ik dat in de nieuwe coalitie, waarin geen plaats is voor de Partij van de Arbeid, ook voor mij geen ruimte is. De VVD en het CDA zullen nieuwe wethouders leveren. Ik wens deze wethouders veel succes en hoop dat zij oog en oor zullen hebben voor vooral die mensen die onze steun in de rug kunnen gebruiken.

Gelukkig kan ik terugzien op een periode waarin veel tot stand is gebracht. Binnenkort zal het nieuwe sociaal cultureel centrum De Singel, met daarin ondergebracht de peuterspeelzaal De Hummelhoek worden geopend. De omgeving van De Singel komt er prachtig uit te zien, met speelveldjes voor de jeugd en een volkstuin voor in het bijzonder onze oudere Edam-Volendamse Marokkanen. Er komt een nieuw Pius X met een scala aan mogelijkheden om culturele activiteiten voor ouderen en jongeren te ontwikkelen.

En wat zou het goed zijn als het hele welzijnswerk onder één bestuurlijke koepel zou komen. Dat levert veel efficiency op en een goede afstemming van programmas. Dus Stichting Welzijn Edam, Club- en buurthuis Volendam, de Jozef en de Burghwall ga met elkaar in gesprek en slecht allerlei historisch gegroeid onbegrip. Kijk dan ook naar samenwerking met de kinderopvang, het onderwijs, de zorg en de sport.

Het zou in dit kader zinvol zijn om de welzijnssubsidies, na drie jaar stilstand, in 2009 wel te indexeren. Momenteel wordt hard gewerkt om een wijksteunpunt in de bibliotheek van Edam te realiseren met onder andere activiteiten voor mensen uit verzorgingshuis De Meermin. Zo houden we die omgeving vitaal.

En wat is het jammer dat door mijn vertrek het beleid rond de topsport en de breedtesport nu stagneert. We waren goed op weg om met de sportverenigingen tot een zeer bijzonder sportbeleid te komen. Helaas heeft onze uitmuntende begeleider van dit proces, de heer Jorritsma, voormalig topambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport door mijn vertrek te kennen gegeven ook te zullen stoppen. In dat op te zetten beleid paste al de Cruyffcourt. De Cruyffcourt in Volendam wordt intensief gebruikt, waarbij ik de ouders uit die buurt complimenteer voor hun betrokkenheid om een ieder daar prettig te laten sporten.

Het doet goed om te zien dat in onze omgeving steeds meer wandelpaden worden gerealiseerd. We kunnen nu bij Lokkemientje de Zeevang in wandelen en nordic walken, dwars door de weilanden en terug via de dijk.

Verder weten we dat een Noordelijke ontsluiting niet nodig is. Zo blijft het gebied aan de noordkant van onze gemeente in cultuurhistorische zin behouden. Er kan dus een huis worden gebouwd op het openliggende stuk grond. Het levert de gemeente nog geld op ook.

De pilot Welzijn, wonen en zorg loopt dit jaar af. Onze gemeente ontvangt drie jaar lang 200.000 om plannen voor kwetsbare groepen te ontwikkelen en uit te voeren.

In het nieuwe beleidsplan voor de Wet Maatschappelijk Ondersteuning moet deze pilot in inhoudelijke en financiële zin worden ingebed. Helaas kan ik dit doortimmerde plan in april niet meer verdedigen. Een schone taak voor mijn opvolger. Zo ook kan de nieuwe wethouder op korte termijn het alcohol- en drugsontmoedigingsbeleid, het nieuwe integrale jeugdbeleid en het minimabeleid door onze Raad zien te krijgen. Ik zag er naar uit dat te mogen doen. De cultuurnota is voor een groot deel in uitvoering, toch is een gelijkstelling en een versterking van onze beide musea nog niet gerealiseerd. Dat had ik graag in 2009 willen oppakken.

U krijgt als college en Raad binnenkort te maken met plannen om een Brede School te bouwen en te starten op het terrein van de openbare basisschool De Piramide. Ook zal het speciaal onderwijs daar een plek kunnen krijgen waardoor er weer grond vrijkomt op het terrein van de Botter.

Het is jammer dat ik de start van de herinrichting van het voormalige Korsnasterrein niet meer meemaak, als wethouder. De bijzondere vergaderingen met de betrokkenen zullen me bijblijven. Laten we in mooie architectuur snel beginnen met de bouw van honderd woningen op dat terrein.

Ook zal op het terrein van de Triade een vervolgopleiding voor bouwtechniek van het regiocollege worden gevestigd, mits u als Raad daar geen problemen mee hebt. Zo wordt het voorzieningenpakket in onze gemeente steeds beter. Denk daarbij ook aan de kansen die ons zwembad de Waterdam te bieden heeft op het gebied van kinderopvang en of wellness-activiteiten in onze te bebouwen Zuidpolder. En wat zou het goed zijn als er in onze gemeente extra woonvoorzieningen voor mensen met een beperking zouden komen. Zij zijn toch ook starters?

Na lange tijd van nadenken en overleggen is er ook eindelijk een kostenregeling gerealiseerd voor onze mensen die getroffen zijn door de Nieuwjaarsbrand.

Het zou te ver voeren om alle initiatieven en besluiten uit mijn periode in deze toespraak te behandelen. Onze gemeente is een ontwikkelingsgemeente. Bouwen heeft de hoogste prioriteit. Maar ik vraag u, Raad, om de zorg en het welzijn in de breedste zin van het woord niet te veronachtzamen. Ik zou u mee willen geven om goede initiatieven van raadsleden of burgers te ondersteunen en niet direct in een partijpolitiek steekspel te verzanden. Geef als coalitie die ruimte aan anderen.

We hebben een prachtige gemeente met een dorp en een stad. Rijk aan cultuur, muziek en sport. We staan op de internationale kaart (monopoly?). Door samen te werken, te geven en te nemen versterken dorp en stad elkaar. Denk maar aan het fantastische Woodstockfestival met 5.000 bezoekers in het afgelopen jubileumjaar. Het was een grote happening van Volendammers en Edammers.

En waardeer onze eigen aardigheden en zoek niet de roddel, de achterklap of het conflict op om te winnen.

Ik geef u ook mee om de samenwerking tussen vooral Zeevang en Waterland te intensiveren. Samen hebben we de kustlijn van het Markermeer van Hoorn tot Amsterdam in bezit. Dat meer moet niet verrommeld worden, geen wegen er doorheen. Recreëren kun je daar nog in de ruigte. Maar ook landinwaarts, in het veenweidegebied, liggen vele kansen door goed met elkaar op te trekken.

Een van mijn grote politieke zorgen is de steeds groter wordende versnippering in de Raad. Veel te veel eenmansfracties. Laten gelijkgestemden elkaar eens opzoeken en bespreken wat bindt.

Misschien had u een fel polemisch betoog van mij verwacht. Zij die dat dachten komen bedrogen uit.

Mij ligt meer de bescheidenheid, het versterken en verbinden via het persoonlijke contact, waarbij de zogenaamde vierde stijldeugd gepastheid prominent in mijn politieke leven thuishoort.

Mijn club, de Partij van de Arbeid en ik hebben in de onderhandelingen verloren in blessuretijd. Ik kan en wil niet natrappen over het verloop van deze wedstrijd. Er volgen meer wedstrijden die gewonnen kunnen worden. Kunnen we niet met elkaar winnen?

Bob, Inge en Janneke, jullie zijn uitstekende teamspelers en een ploeg die eerlijk, sportief en integer heeft gespeeld. Ik wens jullie wijsheid en succes in de komende tijd. Dat geldt ook voor de andere raadsleden, de burgemeester en wethouders, ambtenaren en inwoners van Volendam en Edam; een gemeente waar ik tot in mijn botten aan verknocht ben.

Wij komen elkaar weer tegen.

Dorus Luyckx