Artsen zonder Grenzen


Kenia: zorgen over onderbroken behandelingen voor hiv/aids en tbc

25/01/2008 10:46 -- In Kenia heeft Artsen zonder Grenzen de bestaande projecten uitgebreid met hulp voor de slachtoffers van de onrust in het land. Die brak eind december uit nadat de president van verkiezingsfraude werd beschuldigd.

In de sloppenwijk Mathare van de hoofdstad Nairobi hebben onze teams tientallen gewonden behandeld in twee eerstehulpposten. Een aantal mensen moest worden doorverwezen naar het ziekenhuis.

In de Kibera sloppenwijk behandelde het team op vrijdag 18 januari twee kinderen. Beiden hadden een kogel in een been. De hiv/aids- en tuberculoseactiviteiten in twee klinieken in Kibera en in het nabijgelegen Mbagathi-hospitaal liepen gewoon door. Toch misten tussen 31 december en 14 januari 290 patiënten door het geweld hun afspraak in de klinieken. Artsen zonder Grenzen maakt zich grote zorgen over de gevolgen daarvan. De patiënten lopen de kans dat ze resistent worden en hun medicijnen veel minder goed werken. Tbc-patiënten worden besmettelijker voor hun omgeving.

Artsen zonder Grenzen heeft een gratis telefoonnummer ingesteld voor haar tuberculose- en hiv/aids-patiënten in heel Kenia. Daar kunnen ze informatie krijgen over waar ze terecht kunnen voor hun geneesmiddelen.

In het westen van het land bieden teams hulp in grote kampen maar ook aan kleine, vergeten groepen ontheemden. Op 18 januari voerde Artsen zonder Grenzen 70 ton medische en andere hulpgoederen aan. Onze teams hebben honderden tenten en latrines gebouwd en 1.000 kinderen gevaccineerd tegen mazelen en polio. In twee ziekenhuizen helpen onze teams bij de operatie van gewonden.

Steeds meer andere hulporganisaties worden actief in West-Kenia. Artsen zonder Grenzen zal zich daarom vooral richten op de ontheemden in de afgelegen plattelandsgebieden.

De al lopende hiv/aids-projecten in de westelijke steden Busia en Homa Bay zijn hervat. De teams in Busia bieden ook hulp aan ontheemden die onderdak hebben gezocht in de buurt van het politiestation.

Kenia: Tuberculose- en aidspatiënten in problemen zonder medicijnen Geweld treft iedereen in de sloppenwijken van Nairobi Chirurg Gary Myers helpt in het ziekenhuis van Eldoret 'Ze zeiden dat ze ons huis zouden platbranden': aangrijpende verhalen van de gevluchte Kenianen