Persberichten Eemland zuid, 12.00 uur

Utrecht, 25-01-2008

Ervandoor

AMERSFOORT Na een achtervolging en een zoekactie werden in de vroege ochtend van vrijdag 25 januari twee verdachten aangehouden.

Rond 04.25 uur reden agenten op de Rondweg Noord. Zij zagen dat een auto hen met hoge snelheid tegemoet kwam. De agenten keerden, gingen achter de auto aan en kwamen op de Outputweg bij de auto in de buurt. De bestuurder kreeg een stopteken, maar negeerde die en reed op de Hogeweg door rood. Een achtervolging door de wijk Schuilenburg volgde. Die eindigde toen de bestuurder op de Romeostraat stopte en er te voet vandoor ging. In de auto zat als passagier een 33-jarige man uit Amersfoort. Hij werd ter plaatse aangehouden en de auto werd weggesleept.

Bij een zoekactie in de omgeving werd de verdachte bestuurder, een 22-jarige man uit Amersfoort, op het Parsifalpad verstopt achter een caravan aangetroffen en aangehouden. Hij bleek te hebben gedronken. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 220 ug/l, precies de wettelijke grens. De 22-jarige verdachte bleek in het geheel niet in het bezit van een rijbewijs te zijn. Daarvoor en voor de door hem gepleegde overtredingen is proces-verbaal opgemaakt. Omdat uit onderzoek bleek dat de 33-jarige Amersfoorter geen strafbare feiten had gepleegd, is tegen hem geen proces-verbaal opgemaakt.

Poging gewelddadige straatroof

AMERSFOORT In de vroege nacht van donderdag 24 op vrijdag 25 januari probeerde twee verdachten een vrouw met geweld te beroven.

Rond 01.00 uur fietste een 50-jarige vrouw uit Amersfoort over de Langestraat. Op de hoek met de Krommestraat voelde zij een harde klap tegen haar fiets, waardoor zij ten val kwam. Terwijl zij op grond lag werd zij meerdere malen geschopt. Zij zag dat zij door twee jongemannen werden belaagd en zij eisten geld. De vrouw stond op, rende hard weg en riep om hulp. Zij werd achtervolgd door de verdachten, maar toen het slachtoffer naar een passant rende, ging het tweetal er zonder buit vandoor.

Na de melding via 112 kwamen meerdere politie-eenheden met spoed ter plaatse. In de omgeving werd een onderzoek naar de verdachten ingesteld, maar zij werden niet meer aangetroffen.

Signalementen:

Beide verdachten waren mannen met een licht getinte huidskleur, 20 - 25 jaar en 1.75 1.80 meter. De één had een rode bivakmuts op, de ander een donkere.

Aan getuigen van de gewelddadige poging tot straatroof of aan mensen die de verdachten hebben zien rennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Eemland zuid op telefoonnummer 0900-8844.

Winkeldiefstal

AMERSFOORT Op donderdag 24 januari probeerde een verdachte op slinkse wijze meerdere goederen te stelen.

Rond 20.45 uur kocht een 39-jarige man uit Amersfoort bij een winkel aan de Euroweg een grote stoel. De stoel zat in een grote doos en de man rekende die bij de kassa af. Daar werd de doos door personeel gecontroleerd. Daarbij troffen zij niet alleen de stoel, maar nog veel meer goederen afkomstig uit de winkel aan. De man had voor meer dan vierhonderd euro aan spullen bij de doos ingestopt.

De verdachte werd even later aan de politie overgedragen en naar het politiebureau overgebracht. Tegen hem is proces-verbaal voor diefstal opgemaakt.

Gestolen fietsen

AMERSFOORT Op donderdagavond 24 januari kwamen twee gestolen fietsen boven water.

Rond 20.30 uur spraken agenten twee jongens, 15 en 16 jaar oud en afkomstig uit Amersfoort, aan omdat zij in een gang van de bergingen aan de Havikshorst bromfietskapjes aan het spuiten waren. Zij maakten de jongens duidelijk dat dit gezien de overlast niet was toegestaan. In de berging waarbij de jongens bezig waren, zagen de agenten een fiets staan. Zij trokken de fiets na en die bleek in 2005 in Amersfoort te zijn gestolen. De 16-jarige jongen verklaarde dat zijn vader die gekocht had en aan zijn zusje had gegeven. De jongen belde zijn vader.

De vader, een 48-jarige man uit Amersfoort, kwam met zijn fiets ter plaatse. Ook deze fiets trokken de agenten na en bleek in 2002 in Baarn te zijn gestolen. Beide fietsen zijn in beslag genomen en de 48-jarige Amersfoorter wordt gehoord over de herkomst van de fietsen.

Bromfietser gewond

AMERSFOORT Bij een aanrijding met een auto raakte op donderdag 24 januari een bromfietser gewond.

Rond 18.40 uur reed een 39-jarige automobilist uit Hilversum over de Hooglandseweg-zuid. Op de kruising met de Scheltussingel sloeg hij linksaf, maar verleende geen vrije doorgang

aan een hem tegemoetkomende 16-jarige bromfietsster uit Amersfoort, met een aanrijding tot gevolg.

De bromfietser werd met een vermoedelijk gebroken elleboog en knieletsel naar het ziekenhuis De Lichtenberg gebracht.

Snelheidscontrole

WOUDENBERG De politie heeft op donderdag 24 januari van 14.00 uur tot 16.00 uur een snelheidscontrole op de Maarsbergseweg gehouden. Van 1383 voertuigen werd de snelheid vastgelegd, 60 bestuurders hielden zich niet aan de maximumsnelheid van 50 km/u. De topper reed 78 km/u.