Technologie Stichting STW

Onderzoek Technologiestichting STW: Toepasbaarheid en uitmuntendheid van wetenschap gaan samen op

vrijdag 25 januari 2008

Is de wetenschappelijke kwaliteit van onderzoek in het geding, als het onderzoek ook toepassingsgericht is of moet zijn? Op deze aloude vraag wilde Technologiestichting STW graag antwoord. Ze vroeg daarom aan bureau Dialogic om het verband te onderzoeken tussen wetenschappelijke kwaliteit van STW-projecten en de utilisatie van de resultaten daarvan. De interessante conclusie van deze studie is dat wetenschappelijke kwaliteit en utiliteit van onderzoek in STW-projecten goed samengaan.

Dialogic heeft twee stappen gezet voor zijn studie. In eerste instantie zijn door de evaluateurs verzamelde â anonieme â enquêtegegevens (N=553) gecombineerd met door STW verzamelde gegevens over utilisatie en wetenschappelijke output en impact. Op basis van een geïntegreerde dataset van 130 cases zijn vervolgens verschillende analyses gedaan om de relatie tussen wetenschappelijke kwaliteit en mate van utilisatie te onderzoeken.

Uit een correlatie-analyse bleek dat er een duidelijk verband bestaat tussen wetenschap-pelijk gezien het beste onderzoek en de grootste mate van utiliteit. De betrouwbaarheid van de relaties was zeer hoog. Dialogic heeft met een onafhankelijke variabele, ontleend aan de enquête, bekeken of het verband voor alle wetenschappelijke velden van STW-onderzoek vergelijkbaar was. Er bleken verschillen te zijn. Ingenieurs en informatici scoren hoog op de utilisatiefactor prototype; biomedici laag op prototype maar hoog op revenues (opbrengsten).

Voor het doel van de correlatie-analyse was wetenschappelijke kwaliteit geoperationa-liseerd tot onder meer proefschriften, aantallen publicaties in peer-reviewed tijschriften, (inter)nationale voordrachten op conferenties en bij universiteiten en bedrijven, aantal papers, boeken en boekbijdragen. Voor utilisatie zijn indicatoren gebruikt als prototypes, nieuwe producten, verbeteringen van product of proces, patenten, financiële inkomsten, spinoffs en nieuw onderzoek. Beide variabelen zijn op interne validiteit getoetst en aan een factoranalyse onderworpen.

Is goed ook goed genoeg? Rest de vraag of de wetenschappelijke kwaliteit van het STW-onderzoek zich ook kan meten met ander wetenschappelijk onderzoek. Eerdaags komen de resultaten beschikbaar uit een groot onderzoek van het CWTS met de Federatie.3TU, waarover STW dan zal berichten.

Over Technologiestichting STW Technologiestichting STW financiert en stimuleert sinds 1981 technisch-wetenschappelijk onderzoek en de toepassing daarvan, onder meer door universitaire projectleiders in contact te brengen met het bedrijfsleven en andere gebruikers, het onderzoek te begeleiden en de transfer van technologie en intellectueel eigendom te bevorderen. De stichting wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het ministerie van Economische Zaken.

Het onderzoeksverslag van Dialogic kunt u hier downloaden: Onderzoeksverslag Dialogic.

Meer informatie: C. Mombers, adjunct-directeur STW, 030-6001275, c.mombers@stw.nl


---