Gemeente Sneek


ii, flach en wsw

Raad praat over Sperkhem II, Flach en Wsw

Drukkerij Flach
In het vragenuurtje stelde de SP het aangekondigde vertrek van drukkerij Flach uit Sneek aan de orde. De fractie wilde weten of de gemeente het onderste uit de kan heeft gehaald om het bedrijf, dat een lange traditie in Sneek heeft, voor de stad te behouden. Ook stelde de SP vragen over de relatie tussen de gemeente en de directie van Flach.

Het college noemde de relatie met de directie van Flach goed en lichtte toe dat er in de afgelopen jaren regelmatig overleg gevoerd is over de huisvesting van het bedrijf. Het heeft op de huidige locatie geen uitbreidingsmogelijkheden en zou graag verhuizen naar een ander, bestaand pand binnen Sneek. Daar kon de gemeente Flach niet aan helpen. Het bedrijf heeft een locatie op de Hemmen aangeboden gekregen, maar omdat Flach geen nieuwbouw wilde, bleek dat ook niet tot een goede oplossing te leiden.

Het college zegde de raad toe op korte termijn nogmaals met de directie van Flach om tafel te gaan zitten.

Bestemmingsplan Sperkhem II
De SP en de VVD brachten een gezamenlijk amendement in op het voorstel het bestemmingsplan Sperkhem II vast te stellen. Uit de discussie die volgde, waarin de verkoopoppervlakte van het nieuwe tankstation aan de Lorentzstraat centraal stond, bleek dat de raad uitkijkt naar de nieuwe PDV- richtlijnen (perifere detailhandelsvestingingen).

Het amendement stelde onder andere dat de verkoopoppervlakte gelijk is aan de huidige verkoopoppervlakte. Wanneer de herijking van het PDV-beleid een goede grond blijkt voor het vergroten van de bedrijfsvloeroppervlakte er vrijstelling wordt verleend voor het nieuwe tankstation.

Een meerderheid van de raad stemde uiteindelijk in met het amendement.

Modernisering Wet sociale werkvoorziening
De raad heeft, na vragen van de SP, de beleidsnotitie modernisering Wsw (Wet sociale werkvoorziening) vastgesteld. Deze modernisering, die de regering dit jaar landelijk wil invoeren, houdt in dat meer mensen met een Wsw-indicatie buiten de beschutte werkomgeving van de sociale werkvoorziening aan het werk gaan. Ook moet er meer maatwerk komen, waarbij dus meer gekeken wordt naar de ontwikkeling van de werknemer en minder naar de productie. De SP wilde weten of er voldoende waarborgen zijn opgenomen voor een goede terugkeergarantie bij terugval van een werknemer uit het bedrijfsleven. Nadat wethouder Ekhart bevestigde dat dit het geval is, stemde de raad in met de notitie.

Benoeming
De raad benoemde, op voordracht van de FNP-fractie, mevrouw A. Werkman tot plaatsvervangend lid van de commissie Onderwijs en Welzijn.