Gemeente Hengelo
Horeca, politie en gemeente maken afspraken over veilig uitgaan
De Hengelose horeca, politie en gemeente hebben afspraken gemaakt om
het uitgaan in Hengelo nog veiliger te maken. De partijen hebben
elkaar gesproken tijdens een bijeenkomst op 24 januari in het
stadhuis. Om de samenwerking kracht bij te zetten, is er aan het begin
van de bijeenkomst door burgemeester Kerckhaert, Jos Westerveld (chef
politie Hengelo) en Bertus Klein, (voorzitter van de horecavereniging
Hengelo) een intentieverklaring ondertekend.
Verbeterpunten
Bij de bijeenkomst waren naast de gemeente en politie ook de stichting
Criminaliteitsbeheersing Twente, Koninklijke Horeca Nederland, het
bestuur van de lokale horecavereniging en vijftien horecaondernemers
aanwezig. De horecaondernemers kregen ruim de gelegenheid om aan te
geven waar zij tegen aanlopen als het gaat om veiligheid en overlast.
Ook konden ze oplossingen aandragen. Duidelijk werd dat het niet
alleen gaat om de veiligheid op straat, maar ook om de veiligheid in
de horeca en voor het personeel. De bijeenkomst heeft een goede basis
gelegd om met de uitkomsten aan de slag te gaan. Een
werkgroep gaat de voorstellen uitwerken. Er is een top vijf
vastgesteld van aan te pakken onderwerpen:
1. Openbare ruimte; houd de stad netjes, stop verloedering en mensen
voelen zich veiliger
2. Drugsgebruik en overmatig alcoholgebruik tegen gaan
3. Instellen van een collectief lokaalverbod, inclusief huisregels en
deurbeleid
4. Versterk de samenwerking en onderlinge communicatie
5. Handhaving van afspraken en regels
Convenant Veilig Uitgaan
Sinds 2001 kent Hengelo een convenant Veilig Uitgaan waar veel
afspraken in zijn opgenomen tussen horeca, politie, Openbaar
Ministerie en gemeente om het uitgaansgebied veiliger te maken.
Horecaondernemers kunnen een individueel convenant afsluiten om tot
06.00 uur geopend kunnen zijn. De ondernemer moet dan wel aan de
voorwaarden voldoen, zoals het hebben van portiers, het niemand meer
toelaten na 0500 uur en na 0500 uur ook geen drank meer schenken om zo
geleidelijk af te bouwen. Een andere voorwaarde is dat er geen Happy
Hours of andere drankgebruik bevorderende acties worden gehouden.