Gemeente Hengelo

Horeca, politie en gemeente maken afspraken over veilig uitgaan

De Hengelose horeca, politie en gemeente hebben afspraken gemaakt om het uitgaan in Hengelo nog veiliger te maken. De partijen hebben elkaar gesproken tijdens een bijeenkomst op 24 januari in het stadhuis. Om de samenwerking kracht bij te zetten, is er aan het begin van de bijeenkomst door burgemeester Kerckhaert, Jos Westerveld (chef politie Hengelo) en Bertus Klein, (voorzitter van de horecavereniging Hengelo) een intentieverklaring ondertekend.

Verbeterpunten

Bij de bijeenkomst waren naast de gemeente en politie ook de stichting Criminaliteitsbeheersing Twente, Koninklijke Horeca Nederland, het bestuur van de lokale horecavereniging en vijftien horecaondernemers aanwezig. De horecaondernemers kregen ruim de gelegenheid om aan te geven waar zij tegen aanlopen als het gaat om veiligheid en overlast. Ook konden ze oplossingen aandragen. Duidelijk werd dat het niet alleen gaat om de veiligheid op straat, maar ook om de veiligheid in de horeca en voor het personeel. De bijeenkomst heeft een goede basis gelegd om met de uitkomsten aan de slag te gaan. Een werkgroep gaat de voorstellen uitwerken. Er is een top vijf vastgesteld van aan te pakken onderwerpen:

1. Openbare ruimte; houd de stad netjes, stop verloedering en mensen voelen zich veiliger

2. Drugsgebruik en overmatig alcoholgebruik tegen gaan
3. Instellen van een collectief lokaalverbod, inclusief huisregels en deurbeleid

4. Versterk de samenwerking en onderlinge communicatie
5. Handhaving van afspraken en regels

Convenant Veilig Uitgaan

Sinds 2001 kent Hengelo een convenant Veilig Uitgaan waar veel afspraken in zijn opgenomen tussen horeca, politie, Openbaar Ministerie en gemeente om het uitgaansgebied veiliger te maken. Horecaondernemers kunnen een individueel convenant afsluiten om tot
06.00 uur geopend kunnen zijn. De ondernemer moet dan wel aan de voorwaarden voldoen, zoals het hebben van portiers, het niemand meer toelaten na 0500 uur en na 0500 uur ook geen drank meer schenken om zo geleidelijk af te bouwen. Een andere voorwaarde is dat er geen Happy Hours of andere drankgebruik bevorderende acties worden gehouden.