Gemeente Valkenswaard

zwerfkatten aangepakt

Overlast zwerfkatten aangepakt

Ongeveer 90 zwerfkatten veroorzaken geluid-en stankoverlast in de gemeente Valkenswaard. Vooral in Den Haas en het Adrianusdal, maar ook in de Kromstraat wordt het probleem steeds groter. Na klachten van bewoners heeft de gemeente besloten om samen met de Dierenbescherming de overlast aan te pakken. De katten worden gevangen, gecastreerd en weer teruggezet. De gemeente hoopt daarmee de overlast van straatkatten sterk te verminderen.

Na castratie is een straatkat veel rustiger. De paringsdrang (inclusief het krijsen, vechten en sproeien) is sterk verminderd. Ook groeit het aantal katten niet meer omdat de dieren onvruchtbaar zijn. De zwerfkatten worden gecastreerd door een van de samenwerkende dierenartsen van de kring Dierenartsen regio Eindhoven. Als er medische problemen zijn, worden de katten daarvoor behandeld zodat ze gezond terug komen in de wijk. De katten worden weer op de plek teruggebracht waar ze gevangen zijn omdat katten die op straat geboren worden, snel verwilderen. Ze zijn niet meer te hanteren in een huiselijke omgeving. Kittens tot 10 weken, die nog enigszins hanteerbaar zijn, worden meegenomen en in gastgezinnen 'gesocialiseerd'. Daarna worden ze bemiddeld via dierenasiel de Doornakker in Eindhoven.

Kastvallen
De verwilderde katten worden door de Dierenbescherming gevangen door zogenaamde 'kastvallen'. Met voedsel worden de katten hierin gelokt. Natuurlijk vangt de Dierenbescherming alleen maar verwilderde katten. Aan het gedrag van de katten zien kan de Dierenbescherming zien of het sociale huiskatten of verwilderde katten betreft. Verwilderde katten leven buitenshuis, hebben geen aanwijsbare eigenaar en gedragen zich niet sociaal naar mensen.

Klachten melden
Via telefoonnummer 040-2083652 kunt u tijdens kantooruren de aanwezigheid en overlast van straatkatten melden. Ook buiten kantooruren is dit mogelijk via het meldnummer 040-2083500. De Dierenbescherming onderzoekt de meldingen. Bewoners bij wie in de omgeving vangacties plaatsvinden, worden enkele dagen voor de vangactie door de gemeente via een brief op de hoogte gebracht. In de brief staat dat u uw katten tijdelijk binnen moet houden en moet stoppen met het voeren van de straatkatten.

Meer informatie
Voor meer informatie over deze aanpak kunt u contact opnemen met de Dierenbescherming, via website www.brabantzo.dierenbescherming.nl of telefoonnummer 040-2820207. Meldingen van straatkatten kunt u voortaan doorgeven aan de gemeente tijdens kantooruren via telefoonnummer 040-2083652 en buiten kantoor uren op telefoonnummer op 040-2083500.