Diederik Zijderveld wordt directeur Kennis bij TNO Kwaliteit van Leven

25/01/2008 13:10



TNO (Cl-Tno)



Dit is een gezamenlijk persbericht van TNO en NGI

Diederik Zijderveld wordt directeur Kennis bij TNO Kwaliteit van Leven

Diederik Zijderveld (1963), directeur van het Netherlands Genomics Initiative (NGI), treedt met ingang van 1 april 2008 in dienst van TNO. Hij wordt Directeur Kennis van TNO Kwaliteit van Leven. Zijderveld was sinds 1 mei 2006 directeur van NGI.

Bij TNO wordt Zijderveld verantwoordelijk voor de strategische ontwikkeling van de kennisportfolio van het kerngebied Kwaliteit van Leven. En verder voor de aansturing van de overheidsgefinancierde programma's, voor de aansluiting daarvan op de prioriteiten van overheid en bedrijfsleven en voor de positionering in de nationale en Europese kennisinfrastructuur. TNO Kwaliteit van Leven is één van de vijf kerngebieden van TNO en richt zich op de thema's voeding, arbeid en gezondheid.

NGI is Zijderveld zeer erkentelijk voor zijn inspanningen in een voor NGI cruciale periode. Voorzitter van de Raad van Toezicht Ivo Opstelten: 'Zijderveld heeft de continuïteit van NGI verzekerd door voor de komende jaren een onderzoeksbudget van 271 miljoen euro te verwerven. Naast ontwikkeling van de NGI strategie voor de periode van 2008 - 2012 heeft hij een aantal nieuwe consortia geïnitieerd, onder andere op de gebieden metabolomics, toxicogenomics, forensic genomics en systeembiologie. Ook is onder verantwoordelijkheid van Zijderveld een nieuwe en offensieve valorisatiestrategie geformuleerd. De Raad van Toezicht betreurt zijn vertrek, maar wenst hem alle succes in zijn volgende functie.'

NGI verwacht binnenkort een nieuwe directeur te kunnen benoemen.

Netherlands Genomics Initiative (NGI) www.genomics.nl

NGI opgericht in 2002, financiert en regisseert het genomics-onderzoek in Nederland. Daartoe heeft de overheid aan NGI ? 300 miljoen ter beschikking gesteld voor de periode t/m 2007, en recent heeft NGI voor een tweede periode (2008 - 2012) overheidsfinanciering verworven. Doelstelling is om een excellente kennisinfrastructuur te realiseren die op continue basis nieuwe economische activiteiten genereert en die maatschappelijk goed is ingebed. Het door NGI gefinancierde onderzoek is geconcentreerd in grootschalige centra die zich richten op inhoudelijke thema's (gezondheid, voeding en duurzaamheid), infrastructuur en technologie, en genomics en samenleving. NGI is een kleine, compacte organisatie, ondergebracht bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), waar het een duidelijk herkenbare en autonome positie heeft. NGI wordt voor zijn administratieve en monitoringstaken ondersteund door NWO en SenterNovem.

TNO www.tno.nl

TNO is een leidend, onafhankelijk kennisbedrijf dat vanuit haar expertise en onderzoek een belangrijke bijdrage levert aan de concurrentiekracht van bedrijven en organisaties, aan de economie en aan de kwaliteit van de samenleving als geheel. Door haar veelzijdigheid en capaciteit tot integratie van deze kennis neemt TNO een unieke positie in. Bij TNO werken ruim 4300 professionals.

TNO werkt vanuit 5 kerngebieden:
TNO Kwaliteit van Leven
TNO Defensie en Veiligheid
TNO Industrie en Techniek
TNO Bouw en Ondergrond
TNO Informatie- en Communicatietechnologie





http://www.tno.nl