Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF Noodzaak patiëntinformatie

25 januari 2008

De recente berichtgeving rond de probiotica-studie onderstreept volgens de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) het belang van goede en zorgvuldige patiëntinformatie bij medisch onderzoek. Het schort niet aan de regelgeving, maar de getuigenissen van diverse patiënten in de media wijzen erop dat betrokken patiënten mogelijk onvoldoende zijn geïnformeerd over de risico's van de studie. Het is nu aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) na te gaan of dit inderdaad het geval is geweest. Daarnaast zal de NPCF er bij minister Klink van Volksgezondheid op aandringen de betrokkenheid van patiënten en patiëntenorganisaties te vergroten bij de opzet en uitvoering van medisch-wetenschappelijk onderzoek.

Het doen van medisch-wetenschappelijk onderzoek met proefpersonen is complex. Maar juist vanwege deze complexiteit is een zorgvuldige communicatie tussen arts en patiënt van het grootste belang. Daarbij komt dat het vermogen van patiënten om te beoordelen of zij al dan niet willen deelnemen aan een dergelijk onderzoek sterk afhangt van hun gezondheidssituatie.

In een acute situatie zal een patiënt, zijn partner of familie meestal niet in staat zijn een juiste afweging te maken over de vraag of het verstandig is wel of niet deel te nemen aan een onderzoek. Een grotere betrokkenheid van patiëntenorganisaties bij de informatievoorziening en de uitvoering van medisch-wetenschappelijk onderzoek is daarom essentieel. Vrijwel alle patiëntenorganisaties in ons land informeren hun leden weliswaar over de achtergronden en mogelijkheden voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Maar voor de meeste proefpersonen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek geldt dat zij geen lid zijn van een patiëntenorganisatie. Veel proefpersonen beschikken dan ook over weinig achtergrondkennis op het moment dat ze ziek worden en hen gevraagd wordt mee te doen aan een onderzoek. Het ligt in de lijn van de verwachting dat dit ook het geval was bij de probiotica-studie.

Over de ervaringen van niet bij patiëntenorganisaties aangesloten proefpersonen is weinig bekend. Er bestaat geen vereniging van proefpersonen en ook zijn zij niet vertegenwoordigd in de medisch-ethische toetsingscommissies (METC's) die de onderzoeksvoorstellen beoordelen.

Voor deze categorie patiënten moeten meer mogelijkheden komen om bij de opzet en uitvoering van medisch-wetenschappelijk onderzoek betrokken te zijn. De NPCF zal hierop bij minster Klink aandringen.