ZANDSUPPLETIES VOOR 2008 VASTGESTELD

Het zandsuppletieprogramma dat structurele erosie van de Nederlandse kust moet tegengaan is voor het komende jaar vastgesteld. Het suppletieprogramma voor 2008 omvat ruim 13 miljoen m3 zand. Daarvan wordt ongeveer 1,5 miljoen m3 zand op het strand aangebracht en 11,6 miljoen m3 zand op de vooroever onder water. Rijkswaterstaat voert de suppleties elk jaar namens het ministerie van Verkeer en Waterstaat uit. Bij het bepalen van het type suppletie, op de vooroever of op het strand, gaat Rijkswaterstaat uit van het principe 'Waar het moet op het strand, waar het kan onder water.

Elk jaar bepaalt Rijkswaterstaat op basis van metingen het onderhoudsprogramma voor de Noordzeekust. Dit resulteert in een voorstel aan de Provinciaal Overlegorganen Kust (POK's). Hierin zijn per provincie alle belanghebbenden in de kustzone, zoals provincie, waterschappen, kustgemeenten, natuurbeherende organisaties en Rijkswaterstaat vertegenwoordigd. Zij adviseren de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat over het voorstel van Rijkswaterstaat. De staatssecretaris stelt vervolgens het suppletieprogramma vast. Basis voor deze vaststelling is de Wet op de Waterkering (Wwk). In de voorbereiding en uitvoering van het suppletieprogramma worden zaken als natuurwaarden en het belang van de scheepvaart meegewogen.

Het definitieve besluit ligt van 25 januari 2008 tot en met 7 maart 2008 ter inzage op diverse locaties van Rijkswaterstaat.

Bijlagen:

* Suppletieschema 2008 + adressen ter inzage legging
* Achtergrond zandsuppleties


Noot voor de redacties (