GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

16 januari 2008

`Philip Morris, stop met geheimdoenerij rond dierproeven voor sigaretten'

GAIA vraagt aan minister Onkelinx maatregelen tegen immorele dierproeven

De dierenrechtenorganisatie GAIA eist dat Philip Morris alle nodige informatie over de dierenexperimenten die in opdracht van de sigarettenfabrikant momenteel in België worden uitgevoerd voor het ontwikkelen van zogenaamde minder schadelijke sigaretten vrijgeeft en publiek maakt. GAIA vindt de geheimdoenerij van Philip Morris in dat verband onaanvaardbaar en uit haar kritiek naar aanleiding van de parlementaire vraag over tabaksproeven en het beleid inzake dierproeven die volksvertegenwoordiger Katia della Faille de Leverghem (Open Vld) vandaag stelde aan mininster van Volksgezondheid Laurette Onkelinx, bevoegd voor dierenwelzijn.

GAIA wil ook dat de verslagen van het Deontologisch Comité, dat de minister moet adviseren over de toelaatbaarheid, de vermindering, de verfijning en vervanging van dierproeven, openbaar gemaakt worden. In de pers werd gewag gemaakt van een advies van dat comité dat naar aanleiding van de dierproeven in opdracht van Philip Morris nogal neutraal zou zijn. GAIA heeft grote bedenkingen bij een dergelijk advies over proeven die immoreel zijn en niet noodzakelijk voor de volksgezondheid, te meer omdat de verslagen van dat comité geheim zijn. Het Deontologisch Comité duldt geen pottenkijkers zodat een ernstig maatschappelijk debat over de werking van dat orgaan onmogelijk gemaakt wordt. Het resultaat is dan ook navenant: niet minder maar steeds meer proefdierengebruik in België.

Iedereen weet dat roken zeer schadelijk is voor de gezondheid en op termijn dodelijk. Philip Morris zelf vermeldt in zijn rapporten dat het akkoord gaat met het feit dat roken verslavend is en ernstige en fatale ziekten veroorzaakt.

De vraag die hier van belang is, is dan ook van ethische aard: is het aanvaardbaar om proefdieren te laten lijden voor de productie van sigaretten? We beschikken overigens over een enorme hoeveelheid klinische gegevens die voldoende aantonen dat roken slecht is voor de gezondheid. De dierproeven die Philip Morris laat uitvoeren, dragen dan ook niet wezenlijk bij tot de volksgezondheid en dienen volgens GAIA eigenlijk de commerciële belangen van Philip Morris.

Tussen 2000 en 2006 is het aantal dierproeven in België gestegen met 16%, en opgelopen tot 756.715 dieren, waarmee België de zesde plaats bekleedt in de top tien van de landen die het meeste proefdieren gebruiken. `Niet moeilijk', zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch, `als dierproeven voor het ontwikkelen van sigaretten nog kunnen plaasvinden in België'. GAIA vraagt dan ook dat minister Onkelinx maatregelen neemt om de dierproeven van Philip Morris in ons land te doen stopzetten en dierproeven voor tabaksproducten te verbieden.

> Meer over onze campagne tegen dierproeven