Raad van de Europese Unie

Here is the latest news for which you have subscribed.


-Verklaringen over het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB): Verklaring over de stabiliteit in het oosten van de DRC : http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/98352.pdf (your selected language)

P E R S
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R U S S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom 5651/08 (Presse 21) 1
NL
RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 24 januari 2008
5651/08 (Presse 21)
P 011
(OR. en)
Verklaring van het voorzitterschap namens de EU over de stabiliteit in het oosten van de DRC
De Europese Unie verwelkomt het akkoord dat tijdens de conferentie van Goma voor vrede, veiligheid en ontwikkeling in de provincies Noord- en Zuid-Kivu is bereikt, en verheugt zich over de bemoedigende vooruitzichten op een einde van het conflict in deze twee provincies. De brede deelname aan deze conferentie en de op hoog niveau gedane toezeggingen zijn een aanmoediging voor de EU.
De EU roept de autoriteiten van de DRC, de gemeenschappen en de gewapende groepen op de constructieve dialoog voort te zetten. De EU benadrukt dat alle partijen die bij dit conflict betrokken zijn, zich achter deze dynamiek moeten scharen en de kans op vrede die door het akkoord van Goma wordt geboden, alle steun moeten geven. 5651/08 (Presse 21) 2
NL
De EU feliciteert allen die, in het belang van vrede en verzoening, hun geschillen hebben weten te overwinnen en zich hebben ingezet voor een politieke oplossing voor de onderliggende oorzaken van de problemen in de Kivu's. De EU blijft uitermate verontrust over de penibele situatie van de bevolking in de Kivu's, en met name van de vrouwen en kinderen.
De EU onderstreept hoe belangrijk het is dat alle deelnemers hun beloftes gestand doen, en is bereid de follow-up van de conferentie van Goma steun te verlenen. De EU is ook bereid bijstand te verlenen om het leed van de bevolking te lenigen, de ontwikkeling te helpen bevorderen en een klimaat tot stand te brengen dat de terugkeer van alle Congolezen naar hun woonplaats mogelijk maakt.
De EU verwelkomt het proces dat op 9 november 2007 in Nairobi van start is gegaan, verheugt zich over de oprichting en het voorbereidende werk van de gezamenlijke follow-upgroep en beschouwt het akkoord van Goma als een nieuwe belangrijke stap in het kader van de inspanningen om duurzame vrede en stabiliteit tot stand te brengen in het gebied van de Grote Meren. De EU roept met name de landen van het gebied van de Grote Meren op de uitvoering van het akkoord van Goma te steunen. De EU is van oordeel dat een hervorming van de veiligheidssector in de DRC van cruciaal belang blijft om de veiligheid en stabiliteit nog beter te kunnen waarborgen. De EU herhaalt dat zij bereid is haar samenwerking met de autoriteiten van de DRC op dit gebied voort te zetten. De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces."