Gemeente Den Haag

Pragmatische aanpak parkeeroverlast

Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft een aantal woonwijken geselecteerd waar betaald parkeren zal worden ingevoerd. Hiermee wil het college parkeeroverlast aanpakken en de leefbaarheid en veiligheid in woonwijken verbeteren. Om de parkeerproblemen in Den Haag in kaart te brengen zijn in 30 wijken auto's geteld.

Uit onderzoek blijkt dat negentien buurten een parkeerprobleem hebben. Naar verwachting verbetert in 14 buurten de parkeersituatie door betaald parkeren in te voeren. In vijf buurten moeten naast betaald parkeren meer parkeerplaatsen aangelegd te worden. Het college wil het betaald parkeren gefaseerd invoeren. Bij de selectie van de wijken is het college uitgegaan van gebieden met de hoogste parkeerdruk, gebieden waar geen aanvullende investeringen noodzakelijk om de parkeerdruk te verlagen en gebieden die een zoveel mogelijk aaneengesloten gebied met betaald parkeren opleveren.

Dit heeft geleid tot het volgende voorstel:
Cluster 1:
Om een aaneengesloten gebied te creëren rondom Rustenburg-Oostbroek wordt in oktober 2008 begonnen met betaald parkeren in delen van de Heesterbuurt en Leyenburg en de wijk Eykenduinen.

Cluster 2:
In februari 2009 wordt betaald parkeren ingevoerd in het Valkenboschkwartier, het deel van Scheveningen Bad waar nu nog geen betaald parkeren is en de Visserijbuurt.

Cluster 3:
In juli 2009 volgt invoering van betaald parkeren op en rond het Sweelinckplein, op en rond het Koningsplein en rond de Energiecentrale.

Cluster 4:
In september 2009 wordt betaald parkeren ingevoerd in Transvaal Noord, Midden en Zuid.

Dit voorstel wordt aan de gemeenteraad voorgelegd. Naar verwachting wordt het voorstel in maart/april vrijgegeven voor inspraak. De gemeenteraad neemt waarschijnlijk in juni een besluit. Bewoners van de geselecteerde wijken worden nog geënquêteerd over de definitieve vorm van betaald parkeren.

Elders op deze website staan twee overzichtskaartjes vermeld; één met de resultaten van het parkeeronderzoek en één met de gebieden waarvoor nu voorgesteld wordt om betaald parkeren in te voeren.