Oxfam Novib: Gezondheid inwoners Gaza bedreigd door blokkade Israël

25/01/2008 14:06



Oxfam Novib



Vrijdag 25 januari 2007 - De Israëlische blokkade van de Gazastrook vormt een steeds grotere bedreiging voor het gezondheid van de 1,5 miljoen bewoners van Gaza, aldus Oxfam Novib. De eenmalige versoepeling van de blokkade begin deze week, voor de aanvoer van brandstof en humanitaire goederen, voldoet niet aan de behoeftes de bewoners. Vooral de zieken, gewonden en kwetsbare groepen worden hard getroffen.

Sinds juni 2007 zijn 72 patiënten die spoedeisende hulp buiten Gaza nodig hadden, overleden als gevolg van de sluiting van de Rafah-grenspost en omdat Israël hen óf geen óf vertraagd toestemming gaf om buiten Gaza hulp te zoeken. De tijdelijke uitstroom van burgers uit Gaza deze week om in Egypte eten, medicijnen en andere essentiële goederen aan te schaffen, toont de omvang van de nood in Gaza.

De aanvoer van Israëlische brandstoffen en elektriciteit naar Gaza werd de laatste maanden verminderd. Al voordat de aanvoer vorig weekend helemaal stopte, waren klinieken en ziekenhuizen grotendeels afhankelijk van noodgeneratoren vanwege de vele storingen in de electriciteitsaanvoer. Door de instabiele electricitietsvoorzieningen kunnen couveuses, hartmonitoren, dialysemachines en operatie-apparatuur nauwelijks functioneren.

Oxfam Novib-partner PMRS (Palestinian Medical Relief Society), werkt in een aantal gezondheidsposten in Gaza. Volgens Dr. Aed El-Yaghi van PMRS "is er dringend behoefte aan essentiële medicijnen die als gevolg van de blokkade ontbreken". In het Shifa-ziekenhuis in Gazastad is het momenteel voor 135 kankerpatiënten onmogelijk een behandeling te krijgen vanwege het gebrek aan medicijnen. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO, zijn 105 van een lijst van 460 noodzakelijke medicijnen niet meer op voorraad in apotheken in Gaza. Tenslotte is er een lange lijst met medische apparatuur die sinds juni 2007 de Gazastrook niet meer inmogen. Het Al-Awda ziekenhuis in Gaza wacht al maanden op de aanvoer van ventilatoren voor haar intensive care afdeling en voor twee nieuwe röntgenapparaten.

Israëls opgevoerde aanvallen op Gaza leggen een extra druk op de spoedeisende hulp en op andere medische voorzieningen. Ziekenhuizen hebben nauwelijks meer de capaciteit om aan de grotere vraag voor medische zorg te voldoen. Ambulances kunnen onmogelijk rijden vanwege het gebrek aan benzine.

Sylvia Borren, directeur van Oxfam Novib: "Wij maken ons ernstige zorgen over de veiligheid van de burgerbevolking in de Gazastrook en over de Israëlische burgers die worden bedreigd door raketaanvallen vanuit de bezette gebieden. Maar in Gaza wordt de burgerbevolking collectief bestraft. De internationale gemeenschap moet haar juridische en morele verantwoordelijkheid te nemen om ervoor te zorgen dat Israel onmiddellijk deze inhumane en illegale blokkade opheft. Onder het internationale recht is Israël als bezettende macht verantwoordelijk voor het voldoen aan de basisbehoeften van de bezette bevolking. Dat nalaten is een grove schending van hun mensenrechten."

Oxfam Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie -