Gemeente Nieuwegein

Raad akkoord met financiering nieuwe binnenstad

De gemeenteraad van Nieuwegein heeft met ruime meerderheid het financieringsplan voor de grootscheepse vernieuwing van de binnenstad aangenomen. Dat gebeurde woensdag 23 januari 2008 tijdens de raadsbehandeling van het plan. Twintig raadsleden hebben voorgestemd en twaalf raadsleden tegen.

Tegelijkertijd heeft de gemeenteraad ook geld uitgetrokken voor een onderzoek naar de haalbaarheid van een poppodium in het centrum. Een voorstel daarover van de coalitiepartijen is aangenomen met vijfentwintig stemmen voor en zeven stemmen tegen.

Discussie
In het raadsdebat zijn optimistische en pessimistische geluiden te horen. Bij het optimistische geluid overheerst het vertrouwen in de financiële voorstellen van het college. Vooral de noodzaak om op korte termijn te bouwen in binnenstad is in het debat herhaaldelijk benadrukt. De raad wil alert zijn. Daarom is een motie aangenomen waarin het college wordt uitgenodigd om te komen met een plan van aanpak risicoanalyse en beheersing om de financiële prognoses te herijken. Tegelijk met de behandeling van de Kadernota 2008 staat het financieringsplan op de agenda van de gemeenteraad.

In het pessimistische geluid zijn de twijfels over de haalbaarheid van het financieringsplan groot. Dit geluid komt vooral van de oppositie.

Kosten
Met de modernisering van de binnenstad is veel geld gemoeid. Deze kosten zijn verdeeld over de verschillende partijen. De gemeente neemt 375 miljoen euro voor haar rekening en van de beleggers komt een aanzienlijk hoger bedrag, dat drie jaar geleden al 600 miljoen euro bedroeg. In de exploitatiebegroting van de gemeente zit nu een gat van in totaal 51 miljoen euro. Dit bedrag is nu door de gemeenteraad, als acceptabel tekort vastgesteld.

Modern centrum
Het nieuwe centrum van Nieuwegein is een combinatie van allerlei voorzieningen: Er komen winkels, woningen, theater, bibliotheek en kantoren, waaronder de Palmtoren, een licht gebogen markant gebouw dat, evenals de Domtoren, goed van verre te zien zal zijn.

Het nieuwe theater komt In de nieuwe Binnenstad, gecombineerd met het Kunstencentrum. Ook het Stadshuis komt in het centrum. Het wordt het Huis van de Stad. Dat omvat het gemeentehuis met bestuur en organisatie, maar ook de bibliotheek, het Centrum voor Beeldende Kunsten, maatschappelijke diensten en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en het UWV in het kader van de één loketfunctie.

Een deel van die kosten wordt terugverdiend via de exploitatie van de parkeergarages. Over de hoogte van het tarief is de gemeenteraad het woensdag eens geworden: 1.60 euro per uur. Tot voor kort is uitgegaan van een tarief van 1.50 per uur. Wie met de fiets naar het stadscentrum komt, betaalt niets voor de stalling.

Informatiecentrum
Investeerders (gemeente en beleggers) willen bezoekers en andere (toekomstige) gebruikers goed informeren over de herontwikkelingsplannen. Dat gebeurt in het informatiecentrum, gehuisvest in het voormalige IZA - gebouw. Daarvoor heeft de gemeenteraad gisteravond één miljoen euro uitgetrokken. Ook is geld beschikbaar gesteld om plannen te maken voor de promotie van de Binnenstad. Op deze wijze wil het bestuur het nieuwe centrum onder de aandacht brengen van niet alleen de Nieuwegeiners, maar ook een breed publiek. De nieuwe Binnenstad moet de bovenregionale functie behouden en uitbreiden en dat niet pas in 2012 als alle bouwwerkzaamheden achter de rug zijn.