Partij van de Arbeid

Den Haag, 25 januari 2008

Vragen van het lid van der Veen (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over de mogelijke marktafstemming bij fabrikanten van generieke geneesmiddelen


1. Heeft u kennis genomen van het artikel in Trouw over mogelijke marktafstemming bij fabrikanten van generieke geneesmiddelen{1} ?


2. Wat is uw reactie hierop?


3. Deelt u de mening dat het gelijktrekken van de prijs van bepaalde groepen medicijnen de concurrentie verhindert?


4. Deelt u de mening dat het op de cent nauwkeurig prijzen van artikelen om prijsconcurrentie te voorkomen in strijd is met artikel 6 van de Mededingingswet?


5. Deelt u de mening dat de Mededingingswet concurrentie tussen fabrikanten beoogt, met als doelmerk zo laag mogelijke prijzen voor consumenten te bewerkstelligen? Kunt u aangeven hoe zich dit verhoudt met het vaststellen van identieke prijzen op het hoogste niveau onder de WGP limiet van 1 april 2008 waarbij klaarblijkelijk geen concurrentie op lagere prijzen wordt beoogd?


6. Kunt u aangeven hoe een dergelijke prijsafspraak zich verhoudt met het beleid van de minister om bonussen en kortingen bij apothekers weg te nemen? Kunt u voorts aangeven hoe een anti concurrentie activiteit van een aantal leden van de Bogin zich met het transitieakkoord en de visie van de minister op het lange termijn beleid farmacie verhoudt?


7. Kunt u aangeven af bij de prijsafspraken sprake is van strafrechterlijke feiten? Zo ja welke acties denkt u dan te ondernemen?


8 Kunt u aangeven welke maatregelen u voornemens bent te treffen opdat een afgestemd prijsbeleid in de toekomst kan worden voorkomen?

{1} "Pillenfabrikant beticht van prijsafspraken", Trouw 25 januari 2007