Senternovem


25-01-2008 | Kantoor Rijkswaterstaat wint Daylight Award

Westraven, het Utrechtse kantoor van Rijkswaterstaat heeft het Daylight Award gewonnen. De prijs werd tijdens de vakbeurs Licht & Architectuur op 24 januari in de Ahoy uitgereikt door rijksbouwmeester Mels Crouwel. Het doel van de Daylight Award is het stimuleren van de toetreding van daglicht (de meest zuinige en duurzame verlichtingsbron) in gebouwen.

Er waren 5 projecten genomineerd voor de prijs. In een korte film kunt meekijken wat deze Westraven projecten zo bijzonder maakt.

De Daylight Award is een initiatief van Reed Business en Stichting Living Daylights (SLD). Hij bekroont projecten waarin een optimum bereikt is tussen daglichttoetreding, toepassing van kunstlicht en het overige gebouwontwerp. 44 Deelnemers hebben hun projecten, stuk voor stuk hoogwaardige gebouwen, ingestuurd voor de Daylight Award. Dat toont aan dat de uitgangspunten en criteria van de Daylight Award tot de verbeelding spreken van de bouwsector in Nederland.

Het uitgangspunt van de Daylight Award is de vraag in welke mate daglicht een bepalend en prikkelend element vormt in architectuur en toegepaste bouwtechniek. Hoe worden bijvoorbeeld negatieve bijwerkingen van daglicht, zoals opwarming en verblinding, door het gebouw zelf genivelleerd? Ook het innovatieve gehalte van maatregelen die daglichttoetreding in een gebouw beheersbaar maken spelen een rol bij de afweging van de jury. Voorzitter van de jury is Rijksbouwmeester Mels Crouwel van Benthem Crouwel Architecten.

Externe links

Welk gebouw doet het meeste met daglicht? (Flash Film) Reed Business
Stichting Living Daylights