CDA

Gratis schoolboeken

CDA-Tweede Kamerlid Jan de Vries is verheugd over het feit dat de regering heeft besloten om komend schooljaar de kosten die ouders maken voor schoolboeken te compenseren.

De Vries: âDit is een hele goede zaak. Na het afschaffen van het lesgeld door het vorige kabinet Balkenende verliezen ouders nu opnieuw een grote kostenpost voor hun schoolgaande kinderen. En het geld, 308 euro per kind, wordt in december 2008 overgemaakt op hun rekening. Ouders hoeven daar niets voor te doenâ.

Compensatie
Vanwege Europese aanbestedingsregels zijn regering en schoolbesturen van oordeel dat het beter is om komend schooljaar niet het geld voor de schoolboeken bij de scholen onder te brengen. Maar de regering heeft hiervoor een goede oplossing gevonden. De CDA'er hierover: âMet deze compensatie van schoolboeken wordt voorkomen dat ouders en scholen geconfronteerd worden met allerlei invoeringsproblemen of bureaucratische rompslompâ. Daardoor zullen sommige ouders er geld aan overhouden en anderen moeten bijbetalen. Voor dit overgangsjaar is dat voor de CDA-fractie acceptabel. Alle ouders en zeker die met een middeninkomen zullen er met deze compensatie fors op vooruit gaan.

In de toekomst zal het geld naar de scholen worden overgemaakt. De Vries vindt dit een goede zaak: âGratis schoolboeken zijn niet alleen in het belang van ouders maar ook in het belang van scholen. Scholen krijgen straks alles in één hand. Zij kunnen dan besluiten over alle benodigde leermiddelen, van de computer tot en met het schoolboek. Scholen kunnen zo integrale keuzes maken en bijvoorbeeld meer lesmateriaal door hun docenten zelf laten ontwikkelenâ. Dat is goed voor de onderwijskwaliteit.

---