Groen!

Brussel, 25 januari 2008

Autonomie Voedselagentschap bedreigd

Voedselveiligheid en zelfs regelgeving voor voedselveiligheid terug in handen van Landbouw

Groen! heeft de grootste moeite met de bevoegdheidsverdeling binnen de interim-regering Verhofstadt. Minister van Landbouw, economie en zelfstandigen Sabine Laruelle is tevens voogdijminister van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid geworden. Bovendien zal het directoraat-generaal Dier, Plant en Voeding van de federale overheidsdienst Volksgezondheid onder de bevoegdheid van minister Laruelle vallen, waardoor de regelgeving voor voedselveiligheid vanaf nu ook tot de domeinen van de landbouwminister behoort.

Daarmee wordt de klok jaren terug gedraaid en één van de belangrijkste realisaties van Paarsgroen na de dioxinecrisis ongedaan gemaakt, stelt Tinne Van der Staeten, kamerlid van Groen! Zo gaat men lijnrecht in tegen de twee belangrijkste besluiten van de parlementaire dioxinecommissie die zeer duidelijk stelde : (1) dat voedselveiligheid best onder volksgezondheid valt, en (2) dat er een strikte scheiding moet gerespecteerd worden tussen de regelgeving voor voedselveiligheid en controle.

Sabine Laruelle is twee jaar lang directeur generaal geweest van de Fédération Wallone de lAgriculture : er mag dan ook verwacht worden dat ze rijdt voor de landbouwlobby. Haar eerste beleidsvoorstel spreekt overigens boekdelen : ze klaagde aan dat de privésector te veel moet betalen voor de financiering van het Voedselagentschap en de controles op de kwaliteit van ons voedsel. Zij wil dat de overheid een veel groter deel van de kosten op zich neemt. De landbouwsector applaudisseert. En dat alles uitgerekend op het moment dat de firmas Verkest en Fogra voor de rechter komen. De molens van het gerecht malen veel te traag. Maar in de politiek is men het hele dioxineschandaal van 99 blijkbaar al helemaal vergeten. De terugkeer van de christendemocraten in de regering valt niet toevallig samen met een restauratie op vlak van het beleid inzake voedselveiligheid, besluit Tinne Van der Straeten. Zij zal in de Kamer vragen dat het Voedselagentschap terug onder de minister van Volksgezondheid gebracht wordt. In de definitieve regering na 23 maart kan dit rechtgezet worden. Als men dan volhardt in de boosheid, is het duidelijk dat economische belangen voorrang krijgen op gezondheid.

Tinne Van der Straeten Kamerlid Groen!