GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

GroenLinks blij met maatregelen tegen vuurwerkoverlast

Rotterdam, 25 januari 2008

Het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte is blij met de maatregelen die minister Cramer heeft aangekondigd om vuurwerkoverlast tegen te gaan. 'Daarmee wordt Oud en Nieuw straks weer een feest voor iedereen'. Cramer wil vuurwerk alleen nog toestaan op Oud en Nieuw tussen 22.00 uur en 02.00 uur, en ze wil het mogelijk maken dat gemeenten het afsteken van vuurwerk in gedeeltes van de stad kunnen verbieden.

Bonte zwengelde rond de afgelopen jaarwisseling het debat rond de toenemende vuurwerkoverlast aan. Hij pleitte voor een verbod op het afsteken van cunsumentenvuurwerk en stelde voor dat gemeenten in plaats daarvan eigen vuurwerkshows zouden organiseren. Uit een peiling in opdracht van de Rotterdamse en Haagse GroenLinks-fracties bleek dat een krappe meerderheid van de Nederlanders en een ruime meerderheid van de Rotterdammers voor een verbod op cunsumentenvuurwerk is.

Van een totaal verbod op consumentenvuurwerk komt het voorlopig niet, maar Bonte's initiatiefvoorstel 'Meer plezier met minder vuurwerk' is met de voorgestelde maatregelen wel een stap dichterbij gekomen. Daarin stelt hij voor om het vuurwerkgebruik in Rotterdam in tien jaar tijd met 80 procent te verminderen. Bonte wil dat de Rotterdamse straten met Oud en Nieuw vuurwerkvrij worden en dat het vuurwerk alleen wordt afgestoken op speciale vuurwerkveldjes en bij gemeentelijke vuurwerkshows.


---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Arno Bonte Raadslid GroenLinks Rotterdam 06 - 24 759 207