European Union



Brussel, 23 januari 2008

Concentraties: Commissie keurt de voorgenomen verwerving van Cumerio door Norddeutsche Affinerie goed

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening de voorgenomen verwerving van uitsluitende zeggenschap over Cumerio SA (België) door Norddeutsche Affinerie AG (NA) (Duitsland) goedgekeurd. Beide ondernemingen zijn actief in verscheidene stadia van de koperproductie, met name de productie van koperen kathoden, koperkabels en koperformaten. In september 2007 stelde de Commissie een diepgaand onderzoek in om na te gaan of de voorgenomen verwerving de mededinging in significante mate zou kunnen belemmeren, met name wat de Europese markt voor koperformaten betreft (zie IP/07/1354). Koperformaten zijn producten van zuiver koper, die walsplaten worden genoemd wanneer zij een rechthoekig profiel hebben en knuppels wanneer zij een rond profiel hebben. Uit het diepgaand onderzoek is evenwel gebleken dat factoren als overcapaciteit op de markt, een zeer aanzienlijke interne productie van koperformaten door andere bedrijven, een gemakkelijke markttoegang en concurrentie op de downstreammarkten van koperen halffabrikaten het onwaarschijnlijk maken dat de transactie nadelige gevolgen voor de consumenten zal hebben. De Commissie is daarom tot de conclusie gekomen dat de transactie de daadwerkelijke mededinging in de Europese Economische Ruimte (EER) of een wezenlijk deel daarvan niet op significante wijze zal belemmeren.

NA is een naamloze vennootschap met verscheidene productiefaciliteiten in Duitsland. NA produceert koperen kathoden die vervolgens verder worden verwerkt tot koperkabels en koperformaten. NA is via haar dochteronderneming Prymetall en andere deelnemingen eveneens actief op downstreammarkten zoals de markt voor de productie van voorgevormde koperdraad, voorgerolde strips en koperen halffabrikaten.

Cumerio is een naamloze vennootschap met productiefaciliteiten in België, Bulgarije, Italië en Zwitserland. Cumerio produceert koperen kathoden, koperkabels en koperformaten, en, verder downstream, koperdraad en profielen. Anders dan NA houdt Cumerio zich niet bezig met de productie van halffabrikaten.

Samen met Cumerio zou NA de grootste leverancier van koperformaten aan andere ondernemingen in de EER worden (de groothandelsmarkt), met Montanwerke Brixlegg AG als grootste concurrent. Montanwerke Brixlegg AG is een volledige dochteronderneming van de Oostenrijkse industriële groep A-TEC Industries AG (A-TEC), die tevens minderheidsdeelnemingen in NA en Cumerio bezit. De Duitse mededingingsautoriteit (Bundeskartellamt) onderzoekt momenteel de verwerving van de minderheidsdeelneming in NA door A-TEC.

Het diepgaand marktonderzoek van de Commissie heeft evenwel aangetoond dat haar aanvankelijke vrees dat de voorgenomen transactie de daadwerkelijke mededinging in de EER zou kunnen belemmeren, ongegrond was. De Commissie stelde vast dat de productie en het gebruik van koperformaten in de EER zowel wat de upstreammarkt (de ontwikkeling van de koperprijs) als wat de downstreammarkt betreft (de productie van koperformaten) door concurrentiefactoren worden aangedreven. Het feit dat een aantal ondernemingen in verschillende stadia van de productieketen actief zijn is van bijzonder groot belang. Het marktonderzoek van de Commissie heeft uitgewezen dat het voornaamste kenmerk van het verbruik van koperformaten in de EER het grote aandeel van het interne verbruik is, dat bijna vijf keer zo groot is als de groothandelsverkoop en een aanzienlijke concurrentiedruk uitoefent op de groothandelsmarkt.

Het marktonderzoek bevestigde tevens dat de omvangrijke onbenutte capaciteit voor de productie van formaten concurrentiedruk op de nieuwe entiteit zal blijven uitoefenen en haar ervan zal weerhouden de prijzen van koperformaten te verhogen. Zelfs indien de prijzen op de groothandelsmarkt voor koperformaten zouden stijgen, zouden niet-geïntegreerde gebruikers van koperformaten op de upstreammarkt kunnen integreren en dit product zelf gaan produceren. Tenslotte heeft het marktonderzoek aangetoond dat de downstreammarkten voor koperen halffabrikaten concurrerend zijn en dat ook dit voor concurrentiedruk zorgt op de upstreammarkt voor koperformaten.

Nadere inlichtingen over deze zaak zijn beschikbaar op het volgende adres:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m95.html#m_47 81